Annons

Salome AlexandraMer dockteater än roman när Andersson skriver om Jesus

Lars Andersson (född 1954) har tilldelats bland annat Selma Lagerlöf-priset och Samfundet De Nios stora pris. Hans roman ”Berget” blev 2002 nominerad till Augustpriset.
Lars Andersson (född 1954) har tilldelats bland annat Selma Lagerlöf-priset och Samfundet De Nios stora pris. Hans roman ”Berget” blev 2002 nominerad till Augustpriset. Foto: Kari Lovaas

Avvisad av sin läromästare flyr Jesus Egypten för Jerusalem, skaffar sig egna lärjungar och vinner drottningen Salome Alexandras tycke… Det hade kunnat bli en magisk berättelse från biblisk tid, men kör fast i brist på flöde och rytm.

Publicerad

Förlagets information om Lars Anderssons bok ”Salome Alexandra” beskriver en ”förtätad kortroman” med ”en överraskande förskjutning av den historiska ramen”. Jag brukar inte läsa vare sig baksidestexterna eller vad som står på insidesflikarna innan jag läser själva boken: ofta inte efteråt heller. När jag slår igen ”Salome Alexandra” kastar jag ändå en blick på hur den här boken lanseras.

I berättelsens centrum står en mytisk figur – Jesus – och den historiska förskjutning som förlaget utlovar innebär en viss förändring i tid och rum: här finner vi en Jesus verksam före sin egen tid, omkring 80 före Kristus, och som till en början tillbringar sina dagar som lärjunge åt såväl en rabbin som en möbelmakare i Egypten. Avvisad av sin egen läromästare flyr Jesus Egypten för Jerusalem, skaffar sig egna lärjungar och vinner drottningen Salome Alexandras tycke. Ett rykte sprids – vill Jesus gott eller ont? – och hot om avrättning närmar sig. Drottningen klär ut sig till en av folket och ger sig ut för att söka dem som kan vittna till Jesus fördel.

Annons
Annons
Annons