Annons
X
Annons
X

Mer bistånd till flyktingmottagande

Drygt en femtedel av biståndsbudgeten beräknas 2015 gå till flyktingmottagandet i Sverige – i stället för till traditionellt biståndsarbete. Detta trots att Miljöpartiet var starkt kritiskt till det före valet.

MP-ledaren Åsa Romson var före valet djupt kritisk till avräkningarna som gjorde att ”Migrationsverket blir Sveriges i särklass största mottagare av svenskt bistånd”. Efter valet växer nu andelen av biståndet som går till flyktingmottagande.
MP-ledaren Åsa Romson var före valet djupt kritisk till avräkningarna som gjorde att ”Migrationsverket blir Sveriges i särklass största mottagare av svenskt bistånd”. Efter valet växer nu andelen av biståndet som går till flyktingmottagande. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

**I år använder **regeringen 13 procent av biståndsbudgeten till mottagande av flyktingar. Nästa år, visar finansdepartementets beräkningar, kommer den siffran att uppgå till 21 procent.

– Det är en gigantisk ökning jämfört med förra året, säger Magnus Walan vid biståndsorganisationen Diakonia.

En dryg femtedel av biståndsbudgeten kommer att gå till annat än traditionellt biståndsarbete, vilket i praktiken innebär att det svenska biståndsarbetet urholkas.

Annons
X

– Konsekvensen blir att alla aktörer inom biståndet snabbt kommer att få skära i inplanerade verksamheter för nästa år. Det drabbar miljontals människor. Det handlar om flickors utbildning, vaccinering, stöd till demokratier – saker som inte kan genomföras, säger Magnus Walan, senior policyrådgivare vid biståndsorganisationen Diakonia.

Fredrik Reinfeldt uttryckte i sitt sommartal i augusti i år att svenskarna bör ”öppna sina hjärtan” inför de tusentals människor som kommer till Sverige på flykt. M-ledaren hänvisade till Migrationsverkets prognoser, samma som nuvarande regering nu lutar sig emot.

Kostnader för asylsökande från låg- och medelinkomstländer kan enligt OECD:s regelverk räknas inom biståndsramen. I Sverige beräknas de stiga från 5 miljarder i år till 8,4 miljarder 2015.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Magnus Walan betonar att Sverige självklart ska vara öppet för det i sammanhanget lilla antalet flyktingar som lyckas ta sig hit. Men att betala mottagandet med bistånd ämnat för fattigdomsbekämpning tycker han är fel.

  Det regeringen nu gör är att tänja på gällande regelverk, menar han.

  – Väldigt många länder inom EU använder inte någonting av biståndet för att finansiera kostnaderna i det egna landet. Snittet i OECD ligger på 2 procent. Sveriges 21 procent är extremt.

  **Miljöpartiet har länge **varit starkt kritiskt till urholkningen av det svenska biståndet. I ett enkätsvar till Diakonia, från juni i år, ifrågasätter partiet att regeringen låter biståndet bekosta en så stor andel av flyktingmottagandet:

  ”På så sätt ställer regeringen utsatta grupper mot varandra. Sverige har råd med både en human migrationspolitik och en stark bistånds- och utvecklingspolitik”, löd en av formuleringarna i språkröret Åsa Romsons svar.

  De höga avräkningarna, resonerade hon, innebär att ”Migrationsverket blir Sveriges i särklass största mottagare av svenskt bistånd”.

  – Nuvarande regering använder sig av samma beräkningsmodell som förra regering. Men Miljöpartiet hade lovat att skärpa det här, ändå ser vi ingen förändring. Det är en djup besvikelse, säger Magnus Walan.

  Fredrik Malm (FP), ledamot i utrikesutskottet, försvarar rådande system, men tycker att Miljöpartiet borde varit tydligare inför valet:

  – På debatt, efter debatt, efter debatt hörde jag dem tala om att Sverige inte ska göra de här avräkningarna. Nu accepterar man summor som är högre än någonsin. Jag tycker att det sticker i ögonen, säger han.

  Finansminister Magdalena Andersson (S) försvarar avräkningarna med ”den osäkra värld” som gör att allt fler människor kommer att söka sig till Sverige.

  Just nu går hela 21 procent av biståndet till flyktingmottagandet. Hur högt kan den procentsatsen stiga?

  – Det beror på hur många människor som kommer till Sverige, säger Andersson.

  Det vanliga biståndet urholkas som en konsekvens av det här. Hur allvarligt är det?

  – Samtidigt tar Sverige ett stort ansvar för att ta emot människor som flyr och det tycker jag är helt rätt. Här skulle jag gärna se att fler länder i Europa också var med och tog emot människor som flyr för sina liv.

  Miljöpartiet har varit emot att urholka biståndet på det här sättet. Kan det bli så att ni senare lägger en del utanför biståndsbudgeten om flyktingströmmen blir större?

  – Det är en exceptionell situation just nu när vi har IS som opererar och utför fruktansvärda dåd. Det är i vår del av världen som detta sker. Då flyr människor för sina liv. Då är det självklart att Sverige ska öppna sina dörrar och människor ska kunna fly hit.

  Men du tycker inte att 21 procent är en för hög siffra?

  – Det är en exceptionell situation. Vi följer alla de internationella regler som finns.

  Annons
  Annons
  X

  MP-ledaren Åsa Romson var före valet djupt kritisk till avräkningarna som gjorde att ”Migrationsverket blir Sveriges i särklass största mottagare av svenskt bistånd”. Efter valet växer nu andelen av biståndet som går till flyktingmottagande.

  Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X