Annons

Ivar Arpi:Mer av det gamla räcker inte

Löfven flankerad av statsråd i samband med sitt jultal.
Löfven flankerad av statsråd i samband med sitt jultal. Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

När blir en målkonflikt synlig? Lyssnade man på finansminister Magdalena Andersson i november lät det som att 500 000 asylsökande per år inte var något större problem (SVT Agenda 8/11). Ingen målkonflikt i sikte. Sedan dess har inte mycket hänt i den verkliga verkligheten, men i den politiska verkligheten har Socialdemokraterna gjort en tvärvändning. Nu behövs en paus i mottagandet för att klara av flyktingsituationen. Hur märks denna panikartade reträtt i partiretoriken?

I sitt jultal slog Stefan Löfven fast att ”en nation är så mycket mer än en sammanslutning av människor på en visst geografisk yta”. Där ska de som kan arbeta, barn gå i skolan och alla som behöver det få hjälp. Han varnade, med en känga åt Centerpartiet, om det växande skuggsamhället. Solidaritet var ledordet. Löfvens nation är helt synonym med välfärdsstaten. Detta är klassisk socialdemokratisk retorik, men tyvärr utan markkontakt. Målkonflikten mellan att ha en oförändrad välfärdsstat och en okontrollerad och stor invandring syntes inte till i talet. Vilket är märkligt, eftersom detta är något regeringens förda politik tagit hänsyn till. Det är billigt att som Stefan Löfven kritisera de som förordar det senare, utan att erkänna att den egna politiken går ut på det förra. Erkänn målkonflikten, Löfven. Annars förbrukas det lilla förtroende som finns kvar.

Annons
Annons

Till exempel när man som Löfven påstår att det inte går ”att sänka att någons löner utan att på sikt också sänka allas löners”. På opolitiska Finanspolitiska rådets pressträff om flyktingkrisen och finanspolitiken (21/12) gavs motsatt budskap: mer av det gamla är inte nog.

Rådets ordförande John Hassler slog fast att: ”Nya typer av jobb med låg lön och låga kvalifikationskrav måste fram. [Det] leder inte till lägre löner eller mindre trygghet för dem som redan har jobb.” Att Sverige i dag har minst andel låglönejobb av alla OECD-länder underlättar inte.

Och nyligen slog Långtidsutredningen fast, som andra gjort tidigare, att en ökad sysselsättning är ett måste om den flyktinginvandringen inte ska fortsätta kosta mer än det ger. Som de skriver: ”Sverige i dag är ett exempel på motsatsen, där invandringen påverkar de offentliga finanserna negativt”. Av denna målkonflikt syntes som sagt väldigt lite i Löfvens jultal. I hans nation är det vissa som jobbar medan övriga tar emot överflödet.

Desto mer tillnyktrande var det att lyssna på Anna Kinberg Batras jultal. Hon slog fast att Sverige var alldeles för dåligt rustat för att klara flyktingkrisen. Detta lastade hon inte bara den sittande regeringen för, utan även den tidigare Alliansregeringen. Hur ofta hör man politiker erkänna fel på det viset? Inte tillräckligt ofta. Men för att kunna återvinna förtroende behövs en ärlig uppgörelse med ens tidigare misstag. Bara då kan man gå vidare med trovärdighet. Batras tal är ett indirekt och helt korrekt underkännande av tidigare M-ledaren Fredrik Reinfeldts nonchalanta inställning i migrationsfrågan. Han har bäddat illa för både Sverige och dagens tillnyktrade moderater.

Annons
Annons

Anna Kinberg Batra kopplade även flera nya skolinsatser till hur någon ska få det första jobbet. Det är en logisk fortsättning av den nya M-politiken. Kalla det en moderat jämlikhetssyn. Alla ska med sin egen drivkraft kunna bli något i Sverige.

Problemet är att det är så oerhört höga trösklar in på arbetsmarknaden. Men de beror inte bara på kollektivavtal och liknande. Det beror också på att vi har ett kunskapsgap mellan utrikes och inrikes födda. I PIAAC-mätningen till exempel, som mäter läs- och räknefärdigheter bland vuxna i åldern 16 till 65, har Sverige den största skillnaden mellan utrikes- och inrikesfödda av alla OECD-länder (2013). Invandrare får därför svårt att hinna ikapp. Därför är Moderaternas skolsatsningar välkomna.

Sverige står inför oundvikliga målkonflikter. Det borde Stefan Löfven vara ärlig med. Som Finanspolitiska rådet säger: ”Mer av det gamla är inte nog”. Inte på långa vägar.

Finanspolitiska rådet om flyktingkrisen och finanspolitikenfinanspolitiskaradet.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons