Annons
X
Annons
X

Mer av biståndet kvar i Sverige

Regeringen har planer på att minska Sveriges bidrag till olika FN-organ med upp till tio procent. Pengarna kan istället läggas på flyktingmottagande, enligt finansminister Anders Borg.

Av TT
(uppdaterad)
Finansminister Anders Borg.
Finansminister Anders Borg. Foto: SCANPIX

– Vi har en ordning att när antalet flyktingar som kommer från utvecklingsländer ökar, då ökar också den del som vi lägger på biståndet där. Det är ju ingenting som i grunden är komplicerat. Det är så vi brukar göra, enligt min uppfattning, säger Anders Borg till TT och andra svenska journalister i Bryssel.

Biståndet kan skäras ner och i stället gå till flyktingmottagande i Sverige. Borg vill inte gå in på detaljer om hur mycket pengar som ska flyttas över eller hur enig regeringen är.

– Det återstår att se vad det handlar om. Låt oss återkomma till detta när vi är i närheten av att vara färdiga. Men det är ingen konstig diskussion att ökat flyktingmottagande från utvecklingsländer påverkar hur mycket vi lägger på biståndet, säger Borg.

Annons
X

Varifrån pengarna ska tas vill han heller inte utveckla ytterligare.

– Vilka övervägningar man bör göra på detta måste ju naturligtvis biståndsministern svara på.

TT har sökt Gunilla Carlsson som befinner sig i Botswana i södra Afrika. Till Ekot sa hon i höstas att när flyktingar kommer till Sverige för att söka skydd så avräknas det från biståndsbudgeten.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag tycker det är bra att det kommer på ett och samma konto, sade biståndsminister Gunilla Carlsson då.

  Utrikesdepartementet har hand om utbetalningen av cirka elva miljarder kronor per år i bistånd och en stor del går till FN-organen, enligt Ekot.

  Om fördelningen säger Borg:

  – Jag skulle tro ur ett utvecklingsperspektiv, när vi nu har snabb tillväxt inte minst i Afrika, så kan det finnas skäl att fundera på fördelningen inom biståndet, snarast då mellan FN-organ och sådant som Världsbanken håller på med; mer infrastruktur, investeringar och ekonomisk utvecklingskraft till de här länderna.

  – Men det är en diskussion som ska föras inom ramen för biståndspolitiken, säger Borg.

  Socialdemokraterna har inga invändningar mot att pengar omfördelas mellan bistånd och flyktingmottagning.

  – Det är teknik, inte politik, och något som har gällt sedan 1986. Så länge det handlar om länder enligt DAC:s regler är det inget konstigt, säger Kenneth G Forslund (S), som sitter i riksdagens utrikesutskott.

  Däremot anser Forslund att Anders Borg är ute på hal is när han börjar diskutera fördelningen mellan FN och Världsbanken.

  – Man kan ju fundera på om det är finansministern eller biståndsministern som ska göra prioriteringar av biståndet, säger Kenneth G Forslund.

  Folkpartiet kritiserar inte heller omfördelningen av biståndspengar till flyktingmottagningen.

  – Vi är glada över att vi i stora drag lyckats behålla enprocentsmålet i biståndspolitiken, vilket inneburit ökat bistånd de senaste åren. Men det är också viktigt att vi kan stå upp för en generös flyktingmottagning, och i den situation vi nu står med ett ökat mottagande, så innebär det stora kostnader. Då kan vi acceptera att man tar pengar från biståndet enligt de regler som OECD ställt upp, säger Christer Winbäck, som är FP:s biståndspolitiske talesman.

  Miljöpartiets biståndspolitiske talesman Valter Mutt är mycket kritisk till omfördelningen.

  – Vi är upprörda över att Anders Borg vill föra över ännu mera pengar från biståndet. Det är kontraproduktivt, eftersom en del av de här pengarna går till sådant som förebygger flyktingströmmar, säger han till TT.

  – Det är sant att det inte är något nytt. Men det är en del av problemet att det förekommit så länge. Någon gång måste man sätta stopp, annars urgröps hela biståndet. Det är moraliskt fel att slå på de allra fattigaste samtidigt som man satsar tiotals miljarder på uppgradering av Jas och till skattesänkningar, säger Valter Mutt (MP).

  Sverigedemokraterna protesterar mot att pengar tas från biståndsbudgeten till flyktingmottagande.

  ”Att finansiera ansvarslös invandringspolitik med biståndspengar är minst sagt märkligt och att nu öka dessa transfereringar är vansinnigt. Vill man hjälpa så många flyktingar som möjligt är det på plats i flyktingarnas närområden som hjälpen ska koncentreras. För de pengar som läggs på en asylsökande i Sverige kan man hjälpa mångfaldigt fler i FN:s regi”, säger partiledaren Jimmie Åkesson i en skriftlig kommentar.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Finansminister Anders Borg.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X