Annons
X
Annons
X

Mer än halverad frihet med Miljöpartiet

På Vaksalatorg finns Uppsalas bästa loppmarknad. Där kan man göra tidiga morgonfynd eller insupa atmosfären. Allt enligt informationen inför Miljöpartiets kongress som inleds idag. Kanske hinner deltagarna göra några loppisfynd innan behandlingen av alla motioner tar vid.

Partistyrelsen däremot har nöjt sig med att skriva en proposition. ”Proposition om jämställdhet”, kort och gott som inskärper partiets åsikter på jämställdhetsområdet.

Bland annat vill man införa kvotering så att minst 40 procent av vardera könet blir representerat i alla bolagsstyrelser. Argumentet är att Norge som redan infört en sådan lag nu är världsledande eftersom andelen kvinnor ökat till – 40 procent! Se där.

Annons
X

Däremot brukar kvoteringsförespråkarna vara dåliga på att påvisa några andra positiva effekter. Blir besluten som fattas i styrelserna bättre? Ökar företagens värde? Eller innebär det ens att kvinnorna verkligen får ett större inflytande?

Men den statistiska effekten är tydligen tillräcklig för att politiker ska ha rätt att bestämma hur privata företag ska skötas.

Minst lika illa är att samma politiker också gärna vill ha synpunkter på hur familjerna sköts. Även här finns ju en potential att snygga till statistiken.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Därför vill Miljöpartiet skärpa sitt krav på en kvoterad föräldraförsäkring. Med tanke på att Vänsterpartiet inte vill att föräldrarna ska få bestämma över en endaste dag, och att Socialdemokraterna vill ha mer kvotering än idag, är det inte svårt att gissa var det rödgröna alternativet hamnar. Mer makt åt Sahlin, Wetterstrand och Ohly. Mindre makt åt föräldrarna.

  I propositionen till MP-kongressen föreslås att en tredjedel av föräldrapenningen ska få disponeras fritt. Det kan låta generöst, men idag är 60 dagar märkta för vardera föräldern. Resten av de totalt 480 dagarna kan överlåtas mellan föräldrarna. Det innebär att föräldrarna själva får bestämma över tre fjärdedelar av barnledigheten. Med Miljöpartiet blir det en tredjedel. Eller annorlunda uttryckt – med Miljöpartiets förslag mer än halveras föräldrarnas frihet.

  För dem som av ekonomiska skäl har valt att inte dela rakt av kan det kosta en del. Men framför allt innebär det en mindre möjlighet för föräldrarna att planera sin egen vardag. Och det är förstås just det som är poängen – föräldrarna gör ju fel val idag. Enligt Miljöpartiet.

  Att Miljöpartiet vill kvotera föräldrapenningen är inget nytt, men förr ingick också en förlängning som ändå gav lite mer valfrihet. Nu återstår bara kvoteringen.

  Miljöpartiet ser sig som ett frihetligt parti. Dessvärre gör man allt mindre skäl för det epitetet ju längre det rödgröna samarbetet fortskrider. Den gröna färgen håller också på att skavas av. Med partistyrelsens jämställdhetsproposition kommer partiet ytterligare befästa sin roll bland de röda partierna.

  De typiskt gröna inslagen syns i arrangemangen runt kongressen, som i tipsen på ekologiska caféer i Uppsala, eller i motioner om att införa medborgarlön och oro för den elektromagnetiska strålningens effekter på folkhälsan.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X