Annons
X
Annons
X

Mer än en skandal i Wikileaksskandalen

Krig gör människor cyniska och hårdhudade. Det påminns man om vid åsynen av den militärvideo som har lagts ut på sajten Wikileaks.org. Klippet visar hur en helikopter beskjuter och dödar tolv människor i Irak 2007, varav två barn och två anställda vid nyhetsbyrån Reuters.

Filmen är från en period då Irak var oroligare än idag, då helikoptrar över Bagdad besköts mycket och ofta. Det är värt att notera att soldaterna egentligen inte handlar regelvidrigt – tvärtom begär de hela tiden tillstånd för varje avfyrat skott. Och får det – förskräckande lättvindigt.

Soldaternas jargong är obehagligt likgiltig, som om de talar om ett dataspel, snarare än om verkliga liv.

Annons
X

Men, hur isande krigets gräsliga ansikte än är, så är soldaternas hårda hud bara en del av skandalen. Att omständigheterna mörkades är också skandalöst. Från amerikanska försvaret kommer nu lama kommentarer om att filmen inte ”tillför någon ny information” (SvD.se 6/4).

Nåja, det faktum att någon, sannolikt inom försvaret, har läckt den talar emot detta, liksom intresset och upprörelsen. Wikileaks, en sajt som är illa sedd av amerikanska myndigheter, har med publiceringen visat hur viktigt det är med ett fritt internet som obekvämar och granskar.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X