Annons
X
Annons
X

Mer än bara värme

Just nu är det cirka 20 grader, dygnet runt, i marockanska Taghazout. Men den lilla byn vid kusten lockar inte bara med behaglig värme.

La Point
La Point

Vi är en grupp skandinaver i olika åldrar, de flesta i 20-årsåldern, som ska gå i surfskola. I ett första trevande lära-känna-varandra-samtal diskuterar vi hur vi hanterar sociala medier.

– Det blir ju mer ”likes” på en surfbild med blått vatten och blå himmel än från en pöl i Sverige ...

Skulle vi lyckas fånga en stor våg på svenska Torö skulle det verkligen bli en ”gilla-raket”, skämtar vi. Men nu befinner vi oss i stället i Marocko, i soliga Taghazout, en liten fiskeby två mil norr om mer kända Agadir på den afrikanska västkusten.

Annons
X

Sedan 80-talet har Taghazout varit en självklar destination för inbitna vågsurfare. Hit kommer proffsen för att fånga vågor på det kända ”breaket” Anchor Point, men Taghazout lockar även nybörjare.

Var och en i gruppen har tagit sig till Marocko för surfingens skull. Vadan denna tjusning med vågsurfing, en sport som de flesta svenskar endast kan utöva under semestern?

Är det drömmen om den saltvattenblonda livsstilen? Jag har själv försökt anamma både sporten och livsstilen tidigare, men aldrig blivit helt biten. Nu är det dags för ett nytt försök.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Peter Grafström är **försäljningschef på La Point, som bland annat arrangerar surfresor till Marocko. Han tror att förutsättningarna för att utöva sporten har förbättrats – tack vare bland annat våtdräkter för kallare klimat – och att intresset har växt när svenska surfare har börjat nå internationella nivåer i tävlingar.

  – Förståelsen för möjligheterna att surfa i Sverige har också ökat, säger han.

  **Kursen inleds **med en bootcampliknande uppvärmning på den vågsäkra stranden Paradise Plage. Efteråt visar instruktören Abdullah oss rätt paddelposition.

  – Ligg på mitten av brädan med fötterna längst ner och händerna tätt intill kroppen – och paddla! Långa, kraftiga tag! Hoppa upp med höger ben först, därefter vänster och sedan: Stå! tjoar han glatt.

  När det är dags att kliva i Atlantens 20-gradiga vatten är vi glada över de tjocka våtdräkterna, men kylan glöms fort. Alla har fullt upp med att hitta balans, position och att fånga vågor.

  För att vi ska få smak på den omtalade surfkänslan hjälper Abdullah till genom att skjutsa i väg brädorna över vågen – men det är svårt att komma upp tillräckligt snabbt.

  **– Ge inte upp! **ropar han. Och paddla, paddla, paddla!

  I en paus förklarar han att det främst handlar om rätt inställning och att hitta en bra våg, inte om muskelstyrka. Han berättar att nybörjare ofta har svårt att bedöma hur mycket fart de behöver. Alla vill stå på brädan, då är det lätt att missbedöma farten.

  – Det handlar om en känsla. En våg är som en bok som du måste lära dig att läsa.

  **Efter två timmars **kämpande har de flesta av oss uppnått det första delmålet; att ta oss upp till något som faktiskt påminner om en stående position samtidigt som vi fångar en våg. Applåder, pepp och tummar i luften. Och filmande och fotande till bloggar och Instagram.

  – När det tog slut med tjejen var det dags att bli spontan igen, säger 40-årige Mogens från Danmark. Att få lite sol på kroppen och lära känna nya vänner – det är väl meningen med livet? Men egentligen är jag nog för rastlös för den här livsstilen. Jag har alltid med mig datorn på semestern.

  Någon tycker att livsstilen lockar, men avskräcks av den långa väntan mellan vågorna och många söker bara en kombination av hälsosam aktivitet och skönt slappande i solstolen. Men en svensk tjej har varit på surfläger i Portugal och i Norge tidigare och är nu ”helt surfgalen”. Området kring Taghazout passar perfekt för henne. Bara i den sömniga fiskebyn finns omkring 15 surfskolor.

  – Vågsurfing har blivit en sport för alla, precis som offpistskidåkning och klättring, säger Tarik som är surfskolechef på surf- och yogahotellet Paradise Plage.

  Hotellet ligger strax utanför Taghazout på stranden Paradise Plage och är ett välkommet tillskott för den som inte vill åka på ett renodlat surfläger. Chict och snyggt och med en rymlig yogasal på stranden har man träffat mitt i prick hos de aktiva semesterfirarna.

  Det var 2012 som den stenrike fiskaren och entreprenören Khalid Kabbage lanserade hotellet som han äger tillsammans med surfmärket Rip curls François Payot.

  – Vi hade trott att männen skulle surfa och kvinnorna yoga, men när tjejerna väl kommer hit börjar de också surfa, säger Khalid Kabbage.

  När det skymmer drar vi elever oss tillbaka till La Points hotell inne i Taghazout. Det serveras couscous med kyckling på terrassen och stämningen är hög. En kille berättar att han varit här tidigare en vecka – nu är han tillbaka och ska stanna nästan två månader. Drömmen är att bemästra de större vågorna vid Anchor Point.

  Själv är jag nöjd med att det har gått bättre än tidigare och framförallt: Den här gången var det roligt. Men i hemlighet ser jag ändå mest fram emot morgondagens soluppgångsyoga.

  Kina Zeidler

  Annons
  Annons
  X

  La Point

  Bild 1 av 5

  Kontraster. Mjuka nybörjarbrädor och ridvänliga dromedarer – den ultimata Marockoupplevelsen.

  Foto: LA POINT Bild 2 av 5

  Familjärt. På surfarrangören La Points terrass hänger man efter avslutad dag, äter, tar en öl och diskuterar framgångar och motgångar i surfsvallen.

  Foto: LA POINT Bild 3 av 5
  Foto: LA POINT Bild 4 av 5

  Blå horisont. Hotellet Paradis Plage vänder sig till gäster som vill kombinera träning, surf och yoga.

  Foto: LA POINT Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X