Annons

Men ni LOV:ade ju!

Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

PODD | 9 december. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras helgens regeringsrabalder. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras helgens regeringsrabalder.

Ett tag såg det ut som att vi skulle få en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Bakgrunden är att Vänsterpartiet tycker att avregleringen av Arbetsförmedlingen är en "kaosavreglering". Men i stället blev det som man misstänkte: regeringen och januaripartierna går kritiken till mötes och slopar kravet på fri etableringsrätt för företag som erbjuder stöd och matchning till arbetssökande, den så kallade LOV:en. Dessutom skjuts hela reformeringen av Arbetsförmedlingen fram med ett år. Vänsterpartiet backar därför från hotet om att fälla ministern, och det gör också M och KD.

Om man har följt den här frågan kommer utvecklingen nog inte som en överraskning. Reformens arkitekt, Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl, har vecka till vecka mjuknat i sina formuleringar. Från att säga att tiden för reformering inte alls är särskilt kort för att man i Irland genomförde motsvarande reform på bara 9 månader, till att säga att reformens förberedelser ska få ta den tid som krävs. Nu uttalar sig inte Ådahl längre, utan det gör istället Anders W Jonsson. Jonsson är ställföreträdande partiledare eftersom Annie Lööf precis har fått barn.

Men eftersom regeringen formulerar om Januariavtalet utifrån riksdagens krav har många frågor uppstått. Går vi mot en handlingsförlamad regering, där den oheliga majoriteten i riksdagen kommer sätta stopp för allt de kan? Hur är stämningen i Centerpartiet, när de i och med Kristerssons öppnande för samtal med Åkesson i praktiken inte har någon annan famn att söka tröst i, trots att Januariavtalet i praktiken är brutet?

Ledarsidans Lydia Wålsten, Maria Ludvigsson och Olof Ehrenkrona diskuterar med Isak Kupersmidt, doktorand på Handelshögskolan och C-märkt debattör.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons