Annons

Men Carlsbergs resultat rasar

Den danska bryggerijätten Carlsberg Breweries fick se sin rörelsevinst falla med 31 procent under första halvåret i år. Trots att resultatet var sämre än väntat håller bolaget fast vid sin helårsprognos.

Under strecket
TT
Publicerad

Rörelsevinsten sjönk till 1,25 miljarder danska kronor under perioden januari-juni, främst till följd av en svag konjunktur och en stark dansk krona. Analytiker hade i genomsnitt väntat sig en vinst på 1,37 miljarder kronor, enligt Reuters sammanställning.

Försäljningen sjönk med 7 procent till 16,3 miljarder kronor, vilket också var sämre än väntat. Trots vinstfallet upprepade Carlsberg sin helårsprognos om en oförändrad rörelsevinst på omkring 3,8 miljarder kronor. Bolaget noterade ”positiva försäljningstendenser” under juni och juli. Men analytiker ställde sig tvivlande till om Carlsbergs resultatprognos är realistisk. - De måste sätta in en spurt för att nå den, sade en analytiker till Reuters. Bolaget har påbörjat ett program som ska förbättra produktiviteten och kapitalflödet. Programmet ska enligt planerna leda till årliga besparingar på 300 miljoner kronor inom tre år. På torsdagen meddelade Carlsberg att produktionen av öl, vatten och läsk flyttas från Bromma till Falkenberg och Köpenhamn. Totalt 400 jobb är därmed hotade i Stockholm. Orsaken är en svag ölmarknad i Sverige. På Carlsbergs västeuropeiska marknader föll rörelsevinsten med 24 procent till 753 miljoner kronor under första halvåret.

Annons
Annons
Annons