Annons

Nalle Valtiala:Melvilles samtid insåg inte mästerverkets vikt

Hur förintar man en metafor? Gregory Peck som Ahab i John Hustons ”Moby-Dick” från 1956.
Hur förintar man en metafor? Gregory Peck som Ahab i John Hustons ”Moby-Dick” från 1956. Foto: TT

Den vita valen i Herman Melvilles odödliga epos ”Moby-Dick” överlever alla harpuner från kapten Ahab – en Prometeus i beckbyxor. I dag ­är det 200 år sedan skaparen av den amerikanska ­romanens kanske med centrala verk föddes. Men samtiden var njugg – de 3000 exemplaren i första upplagan från 1851 sålde inte slut.

Under strecket
Publicerad

Målet för varje ambitiös USA-prosaist är att skapa Den Stora Amerikanska ­Romanen. Ambitionen bekräftades bokstavligt år 1973 av Philip Roth, med ”The great American novel”, en festlig skröna om baseboll. Något storverk är Roths extravagans ändå knappast; Goodreads belönade den med tre och en halv stjärna av fem. Frågan är om ­någon annan författare heller lyckats med det krävande uppdraget. Visst vimlar marknaden av seriösa försök, som Thomas Pynchons ”Gravity’s rainbow”, Joyce Carol Oates ”Them” och Don DeLillos ”Underworld”, för att inte nämna Roths egen ”American pastoral”, men frågan är om en enda av dessa riktigt når upp till stjärnorna. Alltjämt verkar drömmen ouppfylld, möjligen för alltid. 

Å andra sidan vill en del av den litterära expertisen ­avblåsa hela tävlingen. Segraren är sedan länge redan ­utkorad. Hans namn är Herman Melville, född den 1 augusti 1819. 

Annons
Annons
Annons