Annons
X
Annons
X

Melodifestivalen måste förändras

Sista helgen med Melodifestivalen – efter trista låtar, dåliga programledare och minskande publikintresse. Nu måste de ansvariga, med Christer Björkman i spetsen ­vara ­beredda att diskutera förändringar.

En dag kvar så är allt över. Melodifestivalen har äntligen kommit till själva finalen, som trots delfinalernas tristess, bör bli ganska spännande. Vem vet, Timotej kanske skräller igen. Annars har det varit tunnsått med överraskningar och det mesta av kritiken mot de ansvariga för Melodifestivalen har handlat om den usla låtkvaliteten, programledarnas skämt som bemötts av total tystnad och publik- och röstningssiffrorna som rasat.

Redan efter första omgången i Sandviken klingade alla varningsklockor och det var definitivt den sämsta delfinalen någonsin. Kända artister lös med sin frånvaro, de tre programledarna var gravt förvirrade och artistpresentationerna handlade om ingenting. Dolph Lundgren var den ende som grep tag, åtminstone i kvällstidningarnas värld. Men han försvann och de som saknat honom kan åtminstone glädja sig åt Dolphs återkomst på lördag kväll i Globen. Själv skulle jag glatt mig desto mer om Petra Mede hade fått förtroendet att leda även årets Melodifestival. Hon drämmer åtminstone till med ett par ordentligt skrattframkallande skämt då och då.

Sverige har de senaste åren skickat skräplåtar som Martin Stenmarcks Las Vegas, Arks The worrying kind och förra året Malena Ernmans La voix, som var okej men inte charmade den europeiska publiken för fem öre. Chansen att vinna skulle bli betydligt större om SVT skulle försöka få med etablerade svenska stjärnor (nej, jag menar inte Alcazar) och låtskrivare.

Annons
X

Då skulle kanske angreppen på Europa upphöra. För så fort Sverige hamnar bland jumboplatserna så är det fel på hela Europa, bland de självutnämnda experterna.

Faktum är att SVT har TV4 att tacka för ljusglimtarna som trots allt finns. Idol är ju programmet som skakat fram finalisterna Darin, Ola, storfavoriten Anna Bergendahl för att inte tala om programledaren Måns Zelmerlöw, som kan bättre än han visat hittills.

Självklart handlar inte allt om Christer Björkman, mannen som verkar vara boss över allt som har med Melodifestivalen att göra. Det stora problemet är att han för flera år sedan pratade om att lägga av men hänger sig fast som en igel. Ju fränare kritiken blir desto mer arrogant blir han. När han fick stryk 2009 för det trista startfältet sa Björkman ”Jag bryr mig inte”. Egentligen ett riktigt kul svar, om Christer Björkman skulle varit i rockbranschen.

Nu är han inte det och kanske borde han oroa sig en gnutta över publiksiffror som under årets delfinaler fallit med en halv miljon och de många bidragen som ingen människa kommer ihåg dagen efter. Kanske också visa en smula ödmjukhet inför tanken att det behövs en förändring som inte bara handlar om antalet dueller och de trista utländska jurygrupperna.

När SVT:s Debatt med Belinda Olsson häromveckan diskuterade årets Melodifestival kom ingen av de ansvariga. Christer Björkman skickade ett sms: ”Jag är helt ointresserad. Ni får klara er utan mig”. Vi vill inget hellre.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X