Annons
X
Annons
X

Melodifestivalen: Betyg på alla låtar

Ingen ”Euphoria” i sikte i år. I stället en jämntjock final med många potentiella segrare. Här finns Anton Ewald och Robin Stjernberg för att inte tala om Yohio och Ralf Gyllenhammar. Eller absolut roligast – om den enda kvinnan i finalen, Louise Hoffsten, tar hem alltihop. Det menar Harry Amster, som här betygsätter samtliga i startfältet. Missa heller inte Amsters direktrapportering i kväll.

(uppdaterad)
Ulrik Munther.
Ulrik Munther.

1 Ulrik Munther

Tell the world I'm here

Text och musik: Peter Boström, Thomas G:son, Ulrik Munther.

Förra året var han yngste deltagaren med ”Soldiers”. I år är det ”Tell the world I'm here”. Ulrik Munther är en av favoriterna och han har mognat ordentligt under ett år. En självsäkrare Munther med en låt som låter som en korsning av U2 och Coldplay. Munther sjunger utan större åthävor men refrängen är, trots ständiga schlagerupprepningar, lite kall. Risk för att tittarna tröttnar redan efter två minuter. Men å andra sidan kan en vuxnare Ulrik Munther. utan den luggslitna kepsen, locka många fans att rösta.

Annons
X

Betyg: 4

David Lindgren. Foto: SCANPIX

2 David Lindgren

Skyline

Text och musik: Christian Fast, Fernando Fuentes och Henrik Nordenback.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Även musikalartisten David Lindgren var med 2012. Då inledde han hela finalen med ”Shout it out”. I år siktar han högre med ”Skyline”, men får hård konkurrens av Anton Ewald och Robin Stjernberg som tävlar i samma discogenre. Han har taggat ner sin bankmanlook och försöker vara något mer avslappnad. Lindgren är så speedad att hälften vore nog och refrängens nyckelord ”Here we are” är farligt klistriga. Men mycket transporsträckor emellan och armviftningar som påminner om John Cleeses parodi på tyskar i ”Pang i bygget”.

  Betyg: 3

  State of Drama, första bidrag till final vid den tredje deltävlingen av Melodifestivalen i Skellefteå. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

  3 State of Drama

  Falling

  Text och musik: Göran Werner, Sebastian Hallifax, Emil Gullhamn, James Hallifax.

  Svenska folket har röstat besynnerligt i år. Inte minst när det gäller att bara rösta på män. Här är det fem killar som framför amerikansk bilradiomusik av den mest uttråkande sorten. Absolut den låt jag blev mest överraskad över att den gick vidare. Sångaren Emil Gullhamn kör med årets vanligaste Mellofrisyr – så högt det bara går. Det är inget fel på den här låten. Men eftersom det faktiskt är en tävling och det gäller att sticka ut så borde State of Drama ha få stannat hemma i kväll.

  Betyg: 2

  Anton Ewald Foto: SVT

  4 Anton Ewald

  Begging

  Text och musik: Fredrik Kempe och Anton Malmberg Hård af Segerstad.

  Låten tar sig ju mer Anton Ewald sjunger istället för att mima. Danskoreografin är alldeles strålande och med det där leendet kan han besegra vem som helst. Faktum är att låten växer, särskilt i ”oh oh oh”-avsnittet före refrängen går han rakt igenom tv-rutan och kan nog sätta många fanhjärtan i brand. Låtar som tar sig till final från Andra chansen brukar det inte gå bra för, men å andra sidan har Anton Ewald hunnit nöta in sin discodänga ordentligt nu. Han har definitivt en vinstchans. Ett par ”oh oh oh”, handen på skrevet och några leenden till.

  Betyg: 5

  Lousie Hoffsten och Sean Banan gick direkt till finalen i Melodifestivalen. Foto: FREDRIK SANDBERG

  5 Louise Hoffsten

  Only the dead fish follow the stream

  Text och musik: Louise Hoffsten, Sandra Bjurman och Stefan Örn.

  Årets enda kvinnliga finalist. Schlagerdebuterande Louise Hoffsten gör det med en skön bluesrockare som bara växer. En riktig klassiker där refrängen, särkilt falsettavsnittet, kommer som en förlösning. Hoffstens munspel förgyller också låten. Ärligt talat skulle det var skönt underbart om Louise Hoffsten mot alla odds (eller om det är män) knockade allt motstånd och gick och vann finalen med sin egenskrivna låt. Och ju mer jag hör refrängen desto bättre blir den.

  Betyg: 4

  Ralf Gyllenhammar.

  6 Ralf Gyllenhammar

  Bed on fire

  Text och musik: Ralf Gyllenhammar, David Wilhelmson.

  En flygel. En hårdrockande Mustasch-sångare med en ballad. Eld som sprutar. I melodifestivalssammanhang ett totalt vinnande koncept. Visst måste jag blunda lite för den skolmässiga engelskan, falsksång och att låten i början är lite tafatt. Men sedan händer något. Ralf Gyllenhammar tar i så att han tar sig in i svenskarnas vardagsrum och frågan är om han kan få dem att rösta också. En svulstig ballad jag borde rygga tillbaka för men det är inte för inte som den blivit en av de riktigt stora favoriterna. Med den rösten kan han krossa all konkurrens.

  Betyg: 4

  Melodi nr 3: Ravaillazc - En riktig jävla schlager. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

  7 Ravaillacz

  En riktig jävla schlager

  Text och musik: Kjell Jennstig, Leif Goldkuhl och Henrik Dorsin.

  ”Nu får det vara bra” sjunger Tommy Körberg, Claes Malmberg, Johan Rabaeus och Mats Ronander. Jag önskat det var sant. Visst, det ska vara humor men är lika trist som gamla testbilden på tv. Det är väl inget fel på refrängen, går utmärkt att skråla på vilken fest som helst. Men om svenska folket i någon slags kollektiv förvirring röstar fram den här låten så kommer allt Sverige byggt upp sedan Loreens supersuccé förra året att rivas ner. I Europa kommer ingen rösta på schlagerfarbröderna och då blir det till att kvala igen.

  Betyg: 1

  Sean Banan framförde 'Copacabanana' under fredagens genrep på Scandinavium inför Melodifestivalens andra deltävling som genomförs i Göteborg ikväll. Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

  8 Sean Banan

  Copacabanana

  Text och musik: Sean Banan, Ola Lindholm, Hans Blomberg och Joakim Larsson.

  Den gode Bananen nådde aldrig finalen förra året med ”Sean den förste Banan” trots att den refrängen faktiskt är bättre än årets ”Copacabanana”. Han får alltid skit för att han gör glad musik för barn. Skulle det vara ett brott i ett program som lockar hundratusentals barn? Sean Banan iklädd blöjor och änglavingar vet hur man gör folk glada. Det innebär inte att det räcker för att ta hem Mello. Men entusiasmen är det inget fel på och i genren ”alla kan sjunga den här låten omedelbart även om ni aldrig hört den förut” vinner Banan.

  Betyg: 3

  Robin Stjernberg.

  9 Robin Stjernberg

  You

  Text och musik: Robin Stjernberg, Linnea Deb, Joy Deb och Joakim Harestad Haukaas.

  Robin Stjernberg var den av Idoldeltagarna som klarade sig bäst i årets delfinaler. Till och med Amanda Fondell fick omedelbar respass. Hans låt går verkligen upp och ner och det tar ett tag innan den sätter sig. Det är mycket upprepningar av ”Craaazzyyyyyy” och ”Youoooooo”. Robin Stjernberg råkar dessutom sjunga falskt då och då vilket inte bara är charmigt. Ärligt talat så stör jag mig på låtens joddlande berg- och dalbaneupplägg. Men han behåller sin plats i favoritskapskön. Dock inte hos mig.

  Betyg: 3

  Yohio Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

  10 Yohio

  Heartbreak Hotel

  Text och musik: Johan Fransson, Tobias Lundgren, Tim Larsson, Henrik Göranson och Yohio

  Till sist Yohio. Ett riktigt original. Medelpad möter japanska popgenren ”visual keiden”, Sjunger om att göra slut på ett ”love hotel” i Japan. Yohios ”Heartbreak Hotel” är ännu av en kvällens låtar som tar sig in i hjärtat på folk och via en signalsubstans får igång någon nervryckning som gör att man trycker på hans kod och röstar fram honom som vinnare. En av kvällens tunga namn. Även om glamrockslåten i ärlighetens namn är rätt medioker så lyfter den för att Yohio är allt annat än ordinär.

  Betyg 4

  Annons
  Annons
  X

  Ulrik Munther.

  Bild 1 av 10

  David Lindgren.

  Foto: SCANPIX Bild 2 av 10

  State of Drama, första bidrag till final vid den tredje deltävlingen av Melodifestivalen i Skellefteå.

  Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX Bild 3 av 10

  Anton Ewald

  Foto: SVT Bild 4 av 10

  Lousie Hoffsten och Sean Banan gick direkt till finalen i Melodifestivalen.

  Foto: FREDRIK SANDBERG Bild 5 av 10

  Ralf Gyllenhammar.

  Bild 6 av 10

  Melodi nr 3: Ravaillazc - En riktig jävla schlager.

  Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX Bild 7 av 10

  Sean Banan framförde 'Copacabanana' under fredagens genrep på Scandinavium inför Melodifestivalens andra deltävling som genomförs i Göteborg ikväll.

  Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX Bild 8 av 10

  Robin Stjernberg.

  Bild 9 av 10

  Yohio

  Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 10 av 10
  Annons
  X
  Annons
  X