Melly startade upprop – fick samtal av ministern

Det ska inte längre gå att titta på porr på lektionerna – och “bög” används inte lika ofta som skällsord på skolan. Några följder efter tolvåriga Mellys metoo-upprop.

– Man ska inte sitta sitta tyst och hoppas att det går över, säger Melly, som också blivit uppringd av utbildningsminister Gustav Fridolin.

Publicerad
Melly, 12, startade upprop och fick samtal av utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
Melly, 12, startade upprop och fick samtal av utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Foto: Jonatan Stålhös /Janerik henriksson/TT

Melly, 12, hoppas att hennes upprop för att förändra saker på sin skola i Vindeln ska inspirera barn på andra skolor att säga ifrån om sexuella trakasserier, övergrepp eller annat de tycker är fel.

– Om man berättar vad som är fel så blir det en förändring. Man ska inte sitta tyst och hoppas det går över. Man måste ställa sig upp och prata, säger Melly till SvD.

Melly och de andra eleverna som skrivit under uppropet, som SvD berättade om i torsdags, vände sig bland annat mot att vissa elever tittade på porr och spelade dataspel på lektionerna, använde ord som “bög” som skällsord och att det fanns klotter som föreställde snoppar och nazistsymboler på skolan.

De skrev också att uppehållsrummet var stökigt och bullrigt.

Nu har läraren i Mellys klass möblerat om så att det märks om någon spelar spel eller tittar på porr på lektionen. Dessutom har rektorn sagt att han ska ha ett föräldramöte och lovat att göra om uppehållsrummet.

I klassrummet har de prata om att om en elev hör att till exempel “bög” används som skällsord ska hen berätta det för en lärare.

Efter det har Melly märkt en förändring.

– De har fortsatt prata så lite grann efter det, men inte lika mycket, säger Melly.

I fredags blev Melly uppringd av utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), som tackade för att hon och hennes kompisar skrivit uppropet.

– Han sa att vi gjorde dem en tjänst och att det är bra att vi säger hur det är, för det är bara vi elever som vet hur det är att vara elev. Ingen lärare eller förälder kan komma och säga hur det är att vara elev, det kan bara vi elever, säger Melly.

Hur var det att prata med Gustav Fridolin?

– Det var jättespännande och jag var jättetacksam över att han ringde. Det känns jätteskönt att ha hans stöd, säger Melly.

Efter uppropet blev Melly retat av några andra barn som kallade henne “skvallerbytta”.

– Gustav Fridolin sa att det är oacceptabelt att dom retas. Han sa så här ungefär att “det mod du visar nu kommer du att vara stolt över i framtiden”. Då kände jag att, ja. Jag kommer nog vara stolt över det här.

Att hon blivit retad får inte Melly att ångra uppropet.

– Nej, nej. Man måste stå upp för sig själv.

Annons

Melly, 12, startade upprop och fick samtal av utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Foto: Jonatan Stålhös /Janerik henriksson/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons