Per Jönsson:Mellanösterns oväntade fredsaktör

Genom interventionen i Syrien och förstärkta relationer till Egypten och Israel har Ryssland blivit en tydlig maktfaktor i Mellanöstern. Med ett Europa som strävar efter att hålla sig samman efter brexit och ett passivt USA håller regionens maktbalans åter på att skifta.

Under strecket
Publicerad

Muggar med bilder av Vladimir Putin och Bashar al-Assad till salu i Damaskus.

Foto: Hassan Ammar / TT
Annons

Ryssland har etablerat sig som en oumbärlig maktspelare i Mellanöstern. Moskva har lyckats där Washington misslyckats.”
Så skrev nyligen en forskare på tankesmedjan Council on Foreign Relations i dess prestigefyllda tidskrift Foreign Affairs. Själva ordvalet är direkt lånat från president Bill Clinton, som – i likhet med efterträdarna Bush och Obama – gärna har framställt USA:s roll i världen som ”oumbärlig”. En liknande analys gör forskaren Eugene Rumer vid den lika prestigiösa tankesmedjan Carnegie Endowment for International Affairs: ”Ryssland är definitivt tillbaka i Mellanöstern. Moskva kan inte på egen hand lösa regionens problem (Vem kan det?) men dessa problem kan inte heller lösas utan Moskvas medverkan”.

Salim al-Jabouri, talman i Iraks parlament och landets mest inflytelserika sunnipolitiker, tycks instämma. ”Ryssland sände en signal till hela Mellanöstern genom sin direkta intervention i Syrien: vi är mer seriösa när det gäller att bilägga regionens problem än vad amerikanerna är” – så citeras al-Jabouri i den uppmärksammade artikeln “Russias long road to the Middle East” (Wall Street Journal, 27/5).

Annons
Annons
Annons