Annons

TyllMellan saga och sanning – ett mästerligt gyckelspel

Författaren Daniel Kehlmann (född 1975 i München)  slog igenom stort med ”Världens mått” (2007).
Författaren Daniel Kehlmann (född 1975 i München) slog igenom stort med ”Världens mått” (2007). Foto: Beowulf Sheehan

I "Tyll" har Daniel Kehlmann hittat en av sina mest originella romangestalter: gycklaren som stiger rakt in i det trettioåriga krigets härjade hjärta. Det är egensinnig exposé över Tysklands blodiga historia.

Under strecket
Publicerad

Daniel Kehlmann har tilldelats en rad litterära utmärkelser, bland annat Thomas Mann-priset och P O Enquist-priset. Han har studerat filosofi och litteratur i Wien och undervisar i dag vid New York University.

Bild 1 av 1

Den tyske folksagogestalten Till Eulenspiegel dyker upp lite här och var i den europeiska litteraturhistorien – en fyndig landstrykare som första gången påträffades i ett skillingtryck" från 1500-talet och senare har kommit att stå för såväl uppror mot överheten som skälmska pojkstreck. I Berlin finns fortfarande ett satirmagasin som bär hans namn, och i Schleswig-Holstein en grav där efternamnet är skrivet som en rebus: ugglan och spegeln. Han är en portalgestalt till dråpliga typer; en tysk Huckleberry Finn på resa genom kontinentens blodigare epoker.

I Daniel Kehlmanns sjunde roman kallas han Tyll Ulenspiegel och tar plats som spirituell gycklare mitt i det trettioåriga krigets virrvarr av politiska och religiösa tvister. I kronologiskt skingrade episoder får vi följa honom som tunnelgrävare i den katolska armén, som narr hos den pfalziska kungen Fredrik V:s exilhov i Haag och lindansör i en kringflackande teatertrupp. Han rör sig i en värld där folket går under i svält och sjukdom medan kurfurstar gör upp om detaljerna kring det tyskromerska rikets framtid, där pesten drar fram över brända landskap och ingen, inte ens vargarna, kan äta sig mätta.

Annons
Annons
Annons