Annons

Stephan Rössner:Mellan morgonmål och nattamat

Vid lunchtid suger det i magen – på svenskar. Sallad och annan kall mat duger inte i ett land där morgonmålet inte består av lagad mat. Våra matvanor är flexibla och upplägget med frukost, lunch och middag är en lokal specialitet.

Under strecket
Publicerad

Vad är det som skapar vår måltidsordning? Är det biologin som säger att vi måste äta frukost, lunch och middag? Är det vår lutheranska bakgrund som säger att den som stiger upp i gryningen måste ha någonting rejält i magen för en dags hårt, strävsamt arbete?

Naturens måltidsordning är uppenbarligen otroligt varierande. Vissa insekter äter bara ett enda mål i sitt liv. Det är naturligtvis trist för någon av oss att bli mat för den fästing som fått bingo och kan föröka sig genom ett enda rejält skrovmål av blod. Idisslarna däremot äter i åratal i åtta timmar om dygnet, ligger sedan och idisslar ungefär lika lång tid och vilar den sista tredjedelen av dygnet. Deras matbestyr upptar alltså två tredjedelar av dygnets timmar. Det faktum att många av dessa stora djur lever på gräs innebär ju att de intar en så energiutspädd föda, att de faktiskt måste använda en stor del av sin vakna tid för att äta bara för att hålla sig vid liv. Ger man hästar energität havre i för stora mängder mår de inte väl.

Annons
Annons
Annons