Mellan berg och hav på Thailands västkust

Norr om det exploaterade Phuket ligger den mycket fridfullare thailändska kusten Khao Lak. Här fanns ännu för fem år sedan bara några få hotell men i dag lockas allt fler av närheten till vilt djungelliv och dykning i världsklass.

Publicerad
Annons

Bland sockertoppsliknande berg ovan Khao Lak paddlar vi ut i nationalparken Khao Sok och hamnar så småningom i en riktig
tarzandjungel med rikt fågelliv. Emellanåt hukar vi under lianer.

Den tropiska gryningen tonar rosa och vi står som packade sillar på väg västerut, mot den thailändska västkusten. En gammal munk bolmar nöjt på en haschpipa i baksätet, thai-popen pulserar från knastriga högtalare, färden går över djungeltäckta berg. Min utgångspunkt har varit staden Surat Thani på östkusten och efter fyra timmar hör jag en blond man säga på svenska att det är bråttom att samla ihop det utspridda bagaget:
– Khao Lak är nästa hållplats!
Promenaden ned till havet tar fem minuter, lagom för att lämna trafikljuden bakom oss. Den milsvida stranden är onekligen ett lockande läge för lunch: grönchili i kokosmjölk med havsutsikt.
1998 var Khao Lak en sömnig kust där fiskarna vittjade sina nät och välkomnade en och annan tysk som (av misstag?) tagit vänster på Phukets flygplats i stället för höger. Men i dag byggs det febrilt i buskagen – Khao Lak är Thailands snabbast växande semesterdestination med över 50 bungalowbyar. Trots det går man ganska försiktigt fram – betongkomplex bannlyses och inga byggnader får vara högre än kokospalmerna – men visst överraskar ett och annat hotellkomplex med sådant som tex-mex-bufféer och dyra butiker.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons