Melinda Gates: ”Hans Rosling var en stor förebild”

Melinda Gates är en av världens allra mäktigaste kvinnor. Fatma, 13, intervjuade henne om hennes engagemang för flickor världen över.

– Jag vill inte bli definierad av min förmögenhet, jag vill bli definierad för den jag är och det jag gör i världen, säger Melinda Gates.

Publicerad
Efter reklamen visas:
Junior intervjuar Melinda gates

En av världens rikaste kvinnor, Melinda Gates, 53 år, gjorde ett sällsynt besök i Sverige förra veckan. Tillsammans med sin man, Microsofts grundare Bill Gates, jobbar hon med filantropiskt arbete i Bill & Melinda Gates stiftelse. Det betyder att de lägger mycket pengar – flera miljarder! – på att hjälpa andra genom välgörenhet. Melinda Gates är särskilt engagerad i flickor och kvinnors rättigheter. SvD Junior fick chans att intervjua henne på Sverigebesöket om hennes arbete.

Vi jobbar för att förebygga sjukdomar, bland annat hiv/aids och malaria, och för att flickor och kvinnor ska ha tillgång till preventivmedel.

– Först av allt; vi är djupt ärade över att välkomna dig till Sverige, säger Fatma, 13 år, från Stockholm.

Fatma börjar med att fråga varför Melinda Gates valt att engagera sig i just kvinnors och flickors rättigheter.

– Om kvinnor får göra sin röst hörd i samhället, och får fatta beslut ändrar det allt – för deras familjer, och för alla omkring dem. Vi måste se till att flickor och kvinnor får ha sin röst, och att den får höras, säger Melinda Gates.

Vad inspirerar dig i ditt arbete?

– Jag har varit lycklig nog att få resa över hela världen och har ofta blivit hembjuden till kvinnor i små byar. Vi har suttit på en matta och druckit te. De kvinnorna inspirerar mig. Speciellt en kvinna som heter Maryann, som jag träffade i Nairobi i Kenya. Hon hade två barn, och ville ha fler men kunde inte skaffa det. Jag frågade henne; ”Varför inte?” och hon svarade: ”Därför att livet är hårt här”. Hon hade startat ett litet företag som sålde ryggsäckar, för pengarna hon tjänade skickade hon sina barn till skolan. Kvinnor som Maryann inspirerar mig, varje dag.

Vad gör du och din man Bill för att kämpa för flickor och kvinnors rättigheter?

– Vi gör många saker. Vi jobbar för att förebygga sjukdomar, bland annat hiv/aids och malaria, och för att flickor och kvinnor ska ha tillgång till preventivmedel. Vi jobbar också med vaccinationer och för att motverka att kvinnor dör när de föder barn.

Vad är det viktigaste som er stiftelse uppnått?

– Det är viktigt att veta att vårt jobb alltid görs i samarbete med andra. Vi har varit involverade i att vaccinationer ska nå ut, något även den svenska regeringen varit engagerad i. Tack vare vaccinationsfonden, är nio miljoner barn vid liv. Det är jag och Bill väldigt stolta över.

En av världens rikaste kvinnor, Melinda Gates, 53 år, gjorde ett sällsynt besök i Sverige förra veckan.
En av världens rikaste kvinnor, Melinda Gates, 53 år, gjorde ett sällsynt besök i Sverige förra veckan. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vad är det viktigaste som ni gör?

– Vi jobbar med mödrahälsovård, barnadödlighet och kvinnors ekonomiska självständighet – så att de kan lyfta sig själva. Och så försöker vi utrota polio från den här planeten. Vi är nere på mindre än 15 fall det här året. För den globala hälsan skulle det innebära mycket om vi kan utrota sjukdomen.

Vad hoppas ni kunna utveckla i framtiden?

– Jag vill att ska gå djupare in på kvinnors möjlighet till ekonomisk makt och självbestämmande. I dag finns det inte jättebra data över hur man bäst investerar för kvinnor, och vi är engagerade i att samla in mer data för att vi ska veta var vi ska investera. Investerar man i kvinnor – och hjälper dem att lyfta sig ekonomiskt – lyfter det alla människor omkring dem. Vi vet det, för de investerar i sina familjer.

1/2

Bill & Melinda Gates stiftelse är världens största privata välgörenhetsorganisation. Bill och Melinda Gates är det rikaste paret i hela världen.

Foto: Carolyn Kaster/AP
2/2

Fatma och Melinda. Fatma drömmer om en framtid som författare.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vad hoppas du på för förändringar i världen?

– Jag hoppas på så många förändringar! Jag vill se att kvinnor och män är helt jämlika. Politiskt, i företagsledningar – överallt. Jag vill ha ett samhälle där kvinnor kan välja att jobba, ha familj – eller göra både och. Och ingen ska ha säga något dåligt om kvinnans val.

Är det något flickor och kvinnor världen över kan göra själva?

– Använd din röst! Säg när du ser något som inte fungerar för dig. Säg ifrån när du ser något som inte fungerar i samhället eller i din stad. Använd din röst och säg ”det här är inte rätt!”. Jag tycker att flickor över hela världen ska göra det.

Några av mina förebilder har tyvärr gått bort. En av dem är från ditt land, Hans Rosling, som dog för ett år sedan.

Du inspirerar många människor. Har du själv någon förebild?

– Några av mina förebilder har tyvärr gått bort. En av dem är från ditt land, Hans Rosling, som dog för ett år sedan. Anledningen att han var en så stor förebild var att han använde sig av data, fakta, och berättade om den. Han var villig att prata om vad han visste och trodde på. Det gick tillbaka till tiden då han bott och levt i Moçambique med sin familj, och vad han lärt sig där om människor. Hans data gav kunskap som gjorde att man kan investera pengarna rätt, där de behövs. Det hade jag stor respekt för. Jag älskade att han hade förmågan att lära ut det till folk, och att han alltid påminde om att statistiken, bakom varje siffra, finns en människa. Det är en väldigt viktig poäng.

Bill Gates är Melindas man. Han var med och grundade Microsoft.
Bill Gates är Melindas man. Han var med och grundade Microsoft. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Vad har du för råd att ge till alla svenska ungdomar om hur de kan bidra till de här frågorna?

– Sammankoppla dig med andra människor, prata om saker som ni lär er online. Hitta en organisation som gör något som du tror på. Samla ihop lite pengar och skänk till den – oavsett om det är 10 dollar (cirka 80 kronor) till att förebygga malaria eller något annat. Använd din röst! Berätta för din regering vad du tycker: ”jag tror på det här, och jag vill att ni ska investera i det”, oavsett om det är malaria, vaccinationer eller flickors rättigheter. Spara lite själv också, och investera – för du kommer lära dig något längs vägen.

Jag gillar att vara utomhus; paddla kajak, jogga och gå på promenader med mina vänner.

Jag vet att du har väldigt mycket pengar. Hur har det förändrat ditt liv?

– När du har mycket pengar får du många olika förslag från människor som vill att du ska investera i just deras grej. Du måste bestämma hur du vill leva ditt liv och vilka dina värderingar är. Du kan åka på intressanta resor hela tiden, eller bygga ett nytt hus oftare än alla andra. Men om du inte tänker väldigt noga på dina värderingar; på vem du är och vad du vill stå för, kommer du bli dragen i en massa olika riktningar. Jag vill inte bli definierad av min förmögenhet, utan för personen jag är och vad jag gör i världen.

Selfie! Melinda var imponerad över Fatmas frågor. ”Intervjun var jättebra! Jag älskade dina frågor, du hade gjort bra research”, sa Melinda.
Selfie! Melinda var imponerad över Fatmas frågor. ”Intervjun var jättebra! Jag älskade dina frågor, du hade gjort bra research”, sa Melinda. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vad gillar du att göra när du är ledig?

– Många saker! Först och främst är jag mamma. Så jag gör många saker som föräldrar brukar göra. Som att väcka dem, köra dem till skolan och aktiviteter. Men jag gör också mycket saker som jag gillar. Jag gillar att vara utomhus; paddla kajak, jogga och gå på promenader med mina vänner. Och så gillar jag att leka med min yngsta dotter! Att gunga eller hoppa studsmatta.

Du har tre barn. Vad gillar du att göra med dem?

– Vi reser mycket som familj. Jag gör roliga saker med dem. Min yngsta dotter och jag gillar att gå på lunch med andra mammor och barn, och bara prata om allt som händer. Och som jag sa, jag gillar att leka. Jag och min yngsta dotter brukar åka ut med vår lilla båt där vi åker vattenskidor. Jag kör, men hon brukar få upp mig på vattenskidorna. Och sen ropar hon ”mamma, kom och gör det här”. Vi gillar att leka tillsammans.

En av världens rikaste kvinnor, Melinda Gates, 53 år, gjorde ett sällsynt besök i Sverige förra veckan.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 5

Bill & Melinda Gates stiftelse är världens största privata välgörenhetsorganisation. Bill och Melinda Gates är det rikaste paret i hela världen.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 2 av 5

Fatma och Melinda. Fatma drömmer om en framtid som författare.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 3 av 5

Bill Gates är Melindas man. Han var med och grundade Microsoft.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/APBild 4 av 5

Selfie! Melinda var imponerad över Fatmas frågor. ”Intervjun var jättebra! Jag älskade dina frågor, du hade gjort bra research”, sa Melinda.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 5 av 5