Melankolins anatomiMelankoliskt storverk nu på svenska – efter 400 år

I hela sitt liv skrev Robert Burton (1577 – 1640) på vad som kom att bli hans enda bok och livsverk, ”Melankolins anatomi”.  I original är den hela 1 300 sidor lång. I Arne Melbergs svenska översättning landar den på en fjärdel i omfång.
I hela sitt liv skrev Robert Burton (1577 – 1640) på vad som kom att bli hans enda bok och livsverk, ”Melankolins anatomi”. I original är den hela 1 300 sidor lång. I Arne Melbergs svenska översättning landar den på en fjärdel i omfång. Foto: Porträtt av Gilbert Jackson

En storartad kulturgärning och herkulisk insats, tycker Magnus Halldin om Arne Melbergs översättning av ”Melankolins anatomi” Robert Burtons digra 1600-talsverk om vad som förr främst ansågs vara en konstnärssjuka. Nu kommer den för första gången ut på svenska.

Under strecket
Publicerad
Annons

Melankoli betraktas ibland som en äldre benämning på depression. Trots ett visst släktskap är det är en provocerande förenkling, och jag tror Susan Sontag har rätt när hon skriver att depressionen är ”melancholy minus its charms”.

Genom historien har melankolin fått många uttolkare som försökt beskriva denna hemlösa känsla av sorg och förlust. En av de mest vältaliga var renässansförfattaren Robert Burton, vars livsuppgift blev att kartlägga melankolins utbredning i det mänskliga psykets domäner.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons