Annons

Melander: Får inte låta historien upprepa sig

Eva Melander spelar huvudrollen i "Gräns", som nu är utsedd till Sveriges kandidat till Oscarsgalan. "Jag är så otroligt stolt över vårt arbete, den här filmen och hur den har blivit. Vinst i Cannes och sedan det här, herregud det är så roligt", säger Eva Melander.
Eva Melander spelar huvudrollen i "Gräns", som nu är utsedd till Sveriges kandidat till Oscarsgalan. "Jag är så otroligt stolt över vårt arbete, den här filmen och hur den har blivit. Vinst i Cannes och sedan det här, herregud det är så roligt", säger Eva Melander. Foto: Anders Wiklund/TT

Trollsex, identitetsfrågor och brottsbekämpning. Eva Melander spelar huvudrollen i den prisade filmen "Gräns" – som är allt från ett drama med politiska inslag till en kärlekshistoria mellan mytologiska väsen.

TT
Publicerad

En silikonmask, 18 kilos viktuppgång och flera bodybuildingpass gör det svårt att urskilja Eva Melander som huvudrollsinnehavaren i "Gräns", den svenska filmen som tilldelades priset Un certain regard i Cannes och häromdagen utsågs till Sveriges Oscarsbidrag.

I "Gräns" möter tittarna tullarbetaren Tina som är ovanligt bra på sitt jobb – hon kan lukta sig till rädsla och obehag. När Tina var liten fick hon berättat att hon hade en kromosomavvikelse, men i själva verket döljer sig en annan sanning. Tina är egentligen ett troll, vars art är nära på utrotad av människan. I rollfiguren Vore, spelad av Eero Milonoff, finner Tina en artfrände, och tar därmed sina första stapplande steg i att hitta sig själv.

Eva Melander spelar huvudrollen Tina i den hyllade filmen "Gräns", som har Sverigepremiär den 31 augusti.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 2

"En modern och oförutsägbar kärlekshistoria", så beskriver Eva Melander filmen "Gräns".

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons