Meinhof skildrad med både inkännande och distans

Under strecket
Publicerad
Annons

Ulrike Meinhof dog, sannolikt för egen hand, i Stammheim-fängelset 1976. Hennes liv och vägval upprörde och fascinerade länge en hel värld. För åtta år sedan utkom Steve Sem-Sandbergs roman Theres, som är en skildring av Meinhof, terrorgruppen Rote Arme-Fraktion och deras samtid. I dag återutges ”Theres” (447 s, Modernista, ca 194:-) med ett nyskrivet förord av Lars Mikael Raattamaa. Boken recenserades i SvD av Sigrid Combüchen (29/3 1996). Combüchen skrev att ”/.../ detta är en roman som från första sidan följer en helt egen och originell väg. Sem-Sandbergs val av genre - dokumentär - och hans förståelse av denna konstform lägger honom kongenialt nära sitt material, samtidigt som han förblir skaparen”.
Detta är inte en roman om den ena eller andra politiska ståndpunkten, menar Combüchen, utan skildrar ”handlingens inre mångfald, dess anknytning till själsliga och filosofiska sammanhang utanför RAF-melodramat”.
Och hon konstaterar vidare: ”Romanens öppna form är nästan paradoxalt genomarbetad. Den
avväger mellan distans och närhet, inlevelse och gransking. Den möblerar med collagespeglar, dess dramaturgi får en att i spänning sluka en handling som man redan känner till.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons