Annons
X
Annons
X

Megafonen om upploppet i Husby

”Vi ser starka kopplingar till förra veckans mord”, säger Rami Al-Khamisi från förortsorganisationen Megafonen på en fullsatt presskonferens i organisationens lokaler i Husby i norra Stockholm.

Efter upploppen i Husby i natt höll gräsrotsorganisationen Megafonen presskonferens klockan 10 i Husby.
Efter upploppen i Husby i natt höll gräsrotsorganisationen Megafonen presskonferens klockan 10 i Husby. Foto: TOR JOHNSSON

Megafonen riktar skarp kritik mot polisens agerande i natt och menar att man använde övervåld för att lugna människorna. Upprinnelsen till nattens upplopp uppges vara ett missnöje mot polisen efter måndagens dödsskjutning i området.

– Polisen borde öppna för dialog men de vill inte kommunicera med oss på något sätt. Det finns folk i området som upplever att polis och politiker inte lyssnar på dem, säger Rami Al-Khamisi.

Vid presskonferensen framkommer också att polisen ska ha kallat personer för apor, pajasar och luffare under nattens upplopp.

Annons
X

Bland ungdomar i Husby ska det varit känt under veckan att ett upplopp var på gång, men ingen visste riktigt när.

Megafonen ställer två konkreta krav under presskonferensen. De vill att det startas en oberoende utredning kring dödsskjutningen i förra veckan och att de anhöriga till offret får en offentlig ursäkt.

– Polisen kan genom en snabb, egen utredning kanske fastslå att man agerade fel och be om ursäkt. Det i sig skulle skapa ett större förtroende, om man vågar erkänna att man använt övervåld, säger Rami Al-Khamisi när SvD.se träffar honom efter presskonferensen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Förtroendet för polisen är lågt i området, enligt Rami al-Khamisi, som tror att polisen kunde undvikit gårdagens upplopp genom att man fört en dialog med de boende och organisationer som är aktiva i området.

  Samtidigt tror inte Megafonen, som ser upploppet som ett symptom på ett större samhällsproblem och utanförskap, att de är rätt organisation för att ha ett närmare samarbete med polisen.

  Ett problem, menar Rami al-Khamisi, är att det finns en strukturell rasism inom polisen som bland annat drabbar de boende i Husby.

  – Det finns det definitivt, det är inte bara en åsikt jag har. Det finns forskning som visar att polisens sätt att arbeta slår hårdare mot individer i förorten och mot hela områden, där man inte respekterar mänskliga rättigheter, säger han.

  Annons
  Annons
  X

  Efter upploppen i Husby i natt höll gräsrotsorganisationen Megafonen presskonferens klockan 10 i Husby.

  Foto: TOR JOHNSSON Bild 1 av 4

  Pressuppbådet var stort vid måndagens presskonferens i Husby.

  Foto: TOR JOHNSSON Bild 2 av 4

  Polisen har natten till måndagen spärrat av stora delar av Husby.

  Foto: JOHAN NILSSON Bild 3 av 4

  HUSBY SÖNDAG NATT. En utbränd bil vid Husby centrum natten till måndagen. Tre brandstationer fanns på plats i Husby i västra Stockholm där det vid 01.30-tiden brann på flera ställen.

  Foto: JOHAN NILSSON/SCANPIX Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X