Annons

Björn Furuhagen:Medryckt i medelklassens första upplopp

Niclas Ebel hette den olycksalige man som gav namn till det ebelska upploppet 1793, trots att han själv nekade till att vara dess ledare. Mats Berglunds avhandling ”Massans röst” ger perspektiv på dagens gatubråk.

Under strecket
Publicerad

I januari 1793 skulle köpmannen Niclas Ebel egentligen gå och handla på marknaden vid Stortorget i Gamla stan, men istället blev han av en tillfällighet talesman för demonstranterna vid ett av tidens största upplopp. Nyfiken anslöt han sig nämligen vid Slottsbacken till folkmassan som där samlats utanför poliskammarens lokaler. Det skulle visa sig bli ödesdigert för hans liv. I poliskammaren hade det under eftermiddagen pågått en rättegång om ett slagsmål mellan två borgare och två adliga officerare. Händelsen hade retat upp stadens lägre borgerskap som nu visade sitt stöd för de av officerarna misshandlade borgarna. Folksamlingen menade uppenbarligen att myndigheterna på ett otillbörligt sätt företrädde officerarna som man ansåg skyldiga.

Vartefter alltfler människor samlades under eftermiddagen och kvällen tilltog spänningen. Den samlade folkhopen krävde att den inblandade kapten de Frese skulle arresteras i väntan på fortsatt rättegång. ”I arrest skall han”, hördes massan skandera, och ”om det varit någon annan än en officer hade därvid gjorts mindre svårigheter och krus”. Stadsfiskalen försökte lugna skarorna, men demonstranterna vägrade skingra sig trots att det anlände ridande vakter med order att ingripa och skingra demonstranterna.

Annons
Annons
Annons