Recension

Augustenbad en sommarMedryckande och sorgligt

Anneli Jordahl, född 1960, är författare och litteraturkritiker. Förutom romaner har hon skrivit faktaböcker, bland annat ”Klass - är du fin nog?” (2003) och en barnbok.
Anneli Jordahl, född 1960, är författare och litteraturkritiker. Förutom romaner har hon skrivit faktaböcker, bland annat ”Klass - är du fin nog?” (2003) och en barnbok. Foto: DAN HANSSON
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Till den välrenommerade kurorten med dess hälsobringande vatten anländer huvudpersonen Andreas, dittvingad av sin hustru och dennas familj, för att bli av med sitt alkoholberoende. Mot en skenbart idyllisk sommarbakgrund, komplett med frodig grönska och högsommarvärme, utspelar sig så ett tragiskt drama i det lilla formatet, som kretsar kring klasstillhörighet, självbedrägeri och svek.

Andreas är ett oäkta fattigbarn som kommit upp sig genom giftermålet med den vackra och välbärgade Aline, men pengarna familjen tilldelar honom rinner bort på krogen, och till den dementa modern på fattighuset blir det inte något över. Han är en medioker poet, som krampaktigt håller fast vid konstnärsrollen som ett skydd mot insikten om de egna bristerna, och följdriktigt är den enda välvilliga recension han erhållit ett alster av en dryckesbroder i tacksamhetsskuld. Med ett ständigt kvinnosökande öga och reflexmässig otrohet som komplement, borde bilden bli genomgjutet osympatisk.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons