Annons
X
Annons
X
Film
Recension

Ljus i natten Medmänsklighet även i de dystraste av tider

Aki Kaurismäkis ”Ljus i natten” är som en stumfilm med en mängd dråpliga situationer som sker mer eller mindre i det tysta.

Foto: Folkets Bio
Biovåren 2017

Ljus i natten

Regi
Aki Kaurismäki
Genre
Drama
Manus
Aki Kaurismäki
Medverkande
Sakari Kuosmanen, Sherwan Haji, Ilkka Kuoivula
Längd
1 tim 38 min

Från 7 år.

Betyg: 5 av 6

Just nu kan man se två finländska nationalhjältar på bio; boxaren Olli Mäki och tecknaren Tom of Finland. Det tysta och dröjande sättet att berätta om dem känns igen. Men ingen gör det så väl som inspiratören och originalet själv, mästaren Aki Kaurismäki. Grå dagar, blå nätter, fåordiga slitna människor – alltid med en cigg i munnen – ett evigt 50-tal i mossgrönt och mörkt orange. Aki Kaurismäkis värld är till det yttre sig lik men innehållet förändras, följer nutiden i spåren och blir ett slags samtida sagor.

I Kaurismäkis förra film ”Mannen från Le Havre” handlade det om afrikanska Idrissa som gömt sig på en båt för att ta sig till Europa, upptäcks men lyckas rymma och tas om hand av skoputsaren Marcel och så småningom även hans vänner i den franska hamnstaden.

Den historien har Kaurismäki nu flyttat till Finland. Den syriske Khaled (Sherwan Haji) kommer till Helsingfors hamn gömd i ett kollager i en lastbåt. Under flykten har han tappat bort sin syster. Nu söker han asyl i Helsingfors. Han nekas och går under jorden.

Annons
X

Samtidigt får vi följa Wikström (Sakari Kuosmanen), handelsresande i skjortor som vill börja ett nytt liv. Han säljer sitt skjortlager, spelar poker, vinner och köper Det gyllene stopet. En restaurang som dragit sig fram på en meny med kött- och fiskbullar och att låta gästerna röka och dricka efter behag. Wikström vill gärna höja nivån men det blir svårt. Varken sushi eller indiskt blir någon succé. Stammisarna vill ha sina kött- alternativt fiskbullar.

Kahleds och Wikströms vägar möts och Kahled får jobb som städare på Wikströms restaurang. Alla i personalen inser situationen. Någon behöver hjälp, mer behöver inte sägas, man ställer upp. Och Khaled sviker inte deras förtroende.

Kaurismäki är inte de många ordens man. ”Ljus i natten” är som en stumfilm med en mängd dråpliga situationer som sker mer eller mindre i det tysta, markerade med blickar, miner. Människorna läser av varandra, de vet, det behövs ingen dialog. Filmen interfolieras av melankolisk finsk blues utförd av ett gäng duktiga men mycket medfarna musiker i sann Kaurismäkianda.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det finns medmänsklighet även i de dystraste av tider tycks regissören vill säga. Men inget är säkert. I mörka gränder och parkeringshus ruvar skinnskallar från Finland Liberation Army beredda att sätta kniven i den som de betraktar som utlänning. Det finns ingen fristad på jorden.

  ”Mannen från Le Havre” och ”Ljus i natten” är de två första delarna i en utlovad hamntrilogi. Nu väntar vi bara på var båten ska lägga till nästa gång. Kanske hos oss?

  Annons
  Foto: Folkets Bio Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X