Annons
X
Annons
X

Medlemsras för Piratpartiet

På bara några dagar har förra årets politiska uppstickare Piratpartiet tappat flera tusen medlemmar. Förklaringen är att ett stort antal personer väljer att inte förnya det medlemskap de tecknade i samband med The Pirate Bay-domen för exakt ett år sedan. Samtidigt pågår en intern strid i partiet.

Rickard ”Rick” Falkvinge på Medborgarplatsen 2009.
Rickard ”Rick” Falkvinge på Medborgarplatsen 2009. Foto: ROBERT HENRIKSSON/SVD

Samtidigt som Piratpartiet (PP) just nu håller årsmöte på internet drabbas partiet av ett massivt medlemstapp. Från en toppnotering på runt 50 000 medlemmar under hösten förra året ligger siffran i dag på runt 40 000.

Bara från fredagen till lördagen tappade partiet runt 4 000 medlemmar – och fler lär det dessutom bli den närmaste veckan.

Förklaringen är domen mot fildelningssajten The Pirate Bay för exakt ett år sedan.

Annons
X

När Stockholms tingsrätt på förmiddagen den 17 april förra året dömde Peter Sunde Kolmisoppi, Gottfrid Svartholm Warg, Fredrik Neij och Carl Lundström till ett års fängelse och 30 miljoner i skadestånd för medhjälp till brott mot upphovsrätten exploderade stödet för Piratpartiet.

Över en natt fick partiet 6 000 nya medlemmar och veckan efter domen steg antalet ännu mer. I början av maj var antalet uppe i 40 000 medlemmar och en månad senare hade ytterligare runt 10 000 personer tecknat medlemskap.

Därmed var partiet Sveriges tredje största sett till medlemmar och bara Socialdemokraterna och Moderaterna kunder vissa på längre medlemslistor än piraterna. Några månader senare vann partiet också en plats i EU-parlamentet med 7,1 procent av väljarnas röster.

Men i dag har intresset för partiet alltså svalnat. Medlemskapet måste förnyas efter tolv månader – och när det nu gått ett år sedan domen väljer många att inte göra så.

– Vi har vetat i ett år att vi kommer att tappa medlemmar vid den här tidpunkten. Jag skulle gissa att vi tappar ännu mer den närmaste veckan och att vi faller ner till någon stans runt 25 000 till 30 000 medlemmar, säger partiets EU-parlamentariker Christian Engström.

Medlemskapet i partiet kostar dock inga pengar och det gör att partiledningen inte räknar med några ekonomiska konsekvenser av tappet.

– Det här påverkar oss nästan inte alls. Det här är människor som prövat på att vara medlemmar, men som inte tycker det var något för dem. Det är människor som inte varit aktiva.

– Ekonomiskt påverkar det inte heller, utan det enda som påverkas är en stapel i statistiken. Vår aktivism berörs inte, säger partiledaren Rick Falkvinge till SvD.se.

Samtidigt är medlemstappet inte det enda problemet partiet nu måste hantera. I samband med årsmötet och val av nya styrelsemedlemmar har en intern strid uppstått.

I valberedningens förslag till ny styrelse finns EU-parlamentarikern Christian Engström inte längre med – trots att han själv vill fortsätta som styrelsemedlem och partiledaren Rick Falkvinge gett sitt stöd.

Skälet är att valberedningen ser det som olyckligt att andra styrelsemedlemmar hamnar i beroendeställning till Engström när han som EU-parlamentariker ger stort ekonomisk bidrag till partiet. Valberedningen vill att den operativa ledningen och styrelsen skiljs åt.

Konsekvensen har dock blivit att Christian Engström dragit tillbaka ett utlovat privat lån på en halv miljon kronor, vilket gjort att partiet tvingats dra in en halvtidstjänst.

– Det känns helt enkelt inte bra att låna ut pengar till en styrelse som från och med nästa år kanske består av människor jag inte har en aning om vem de är, kommenterar Christian Engström styrelsebråket.

Motförslag har dock lagts under det pågående årsmötet och frågan om vem som får plats i styrelsen avgörs nästa vecka.

– Jag hade inte förväntat mig så starka reaktioner, men jag förstår om personer blir upprörda om det inte blir som de förväntat sig. Men det kunde inte vi ta hänsyn till när vi lade vårt förslag, utan vi har lade det förslag vi trodde var det bästa för partiet, säger Mattias Bjärnemalm i valberedningen.

It och integritet twitter.com
Annons
Annons
X

Rickard ”Rick” Falkvinge på Medborgarplatsen 2009.

Foto: ROBERT HENRIKSSON/SVD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X