Annons
X
Annons
X

Medlemmar rasar mot Kommunal: "Det är bedrägeri"

Det hårt pressade fackförbundet Kommunal får svidande kritik från medlemmarna. 17 personer har anmält Kommunal till Konsumentverket och kräver sina medlemsavgifter tillbaka.

– Det de har gjort mot oss är bedrägeri. Jag vill ha mina pengar tillbaka, säger undersköterskan Eva Pettersson till SvD Näringsliv.

Skandalerna i Kommunal
[object Object]
Eva Pettersson, undersköterska. Foto: Lars Pehrson

"Jag känner mig grundlurad på alla pengar jag betalat in i alla år", skriver undersköterskan Eva Pettersson i sin anmälan till Konsumentverket.
Hon är en av 17 personer som anmält Kommunal till myndigheten sedan skandalerna i förbundet rullats ut den senaste tiden.

– Det de har gjort mot oss är bedrägeri. Jag vill ha mina pengar tillbaka, säger undersköterskan Eva Pettersson till SvD Näringsliv.

Flera personer som anmält upplever att medlemsavgiften inte gått till rätt ändamål och tar bland annat upp Kommunals lyxkrog Metropol Palais som ett exempel på verksamhet som de menar facket inte ska ägna sig åt.

Annons
X

Även förbundets avgående kassör Anders Bergström väcker stor ilska. Han har bland annat erkänt att han ljugit om hur mycket alkohol det dracks under en facklig Londonresa. Bergström har även bott gratis på Kommunals konferensanläggning Marholmen i Stockholms skärgård vid ett flertal tillfällen. Han får nu ett avgångsvederlag på 78 procent av sin lön under 34 månader, vilket sammanlagt blir nästan två miljoner kronor.

– Jag tycker att det är korruption. Det är fruktansvärt att han får betalt efter allt detta, säger Eva Pettersson.

Hon är en av de över 10 000 personer som sagt upp sitt medlemskap i Kommunal. Flera personer som anmält förbundet till Konsumentverket och som SvD Näringsliv varit i kontakt med har gjort samma sak.

En skötare inom psykiatrin, som vill vara anonym, har varit medlem i tio år och betalat cirka 6 000 kronor om året till facket.

– Jag har betalat in dessa pengar i tron om att de är till för oss alla och för att vi ska få det bättre, inte för att pengarna ska användas till festande, säger mannen.

En kvinna, som är personlig assistent i Skåne anser att Kommunal brutit mot sina åtaganden och att hon därför har rätt att få tillbaka medlemsavgiften.

– De har bland annat köpt aktier i vårdbolagetAttendo. Det är inte vad våra medlemspengar ska gå till säger hon.

Kvinnan tycker också att det är orättvist att Kommunal stödjer Socialdemokraternaekonomiskt.

– Jag tycker att man ska bryta den politiska kopplingen. Det är inte rättvist mot oss som inte är socialdemokrater, säger hon.

Samtliga personer som SvD Näringsliv talat med säger att de inte godtar Kommunals och ordförande Annelie Nordströms ursäkt.

De hävdar att ledningens löften om krafttag väger lätt just nu.

Eva Pettersson påpekar att skandalerna som avslöjats inom Kommunal pågått under en lång tid.

– Det är klart att man ber om ursäkt när man blir ertappad. Hittills har de inte haft något samvete för oss.

Annons

Eva Pettersson, undersköterska.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X