Annons

Merete Mazzarella:Medkänslan har sin egen ekonomi

Hur reagerar du när någon i din närhet blir sjuk, förlorar jobbet, skiljer sig eller drabbas av sorg? Och hur förväntar du dig själv att bli behandlad om du råkar illa ut? Vårt sätt att uttrycka medkänsla styrs av sociala spelregler som inte alltid är helt lätta att tolka.

Under strecket
Publicerad

Man kan börja med den här historien: En av mina manliga bekanta berättade att han efter semestern i kvartersbutiken hade stött ihop med en granne och av artighet mer än av genuint intresse frågat om sommaren varit till belåtenhet. ”Min fru stack,” svarade grannen. Smått desperat funderade min bekant på hur han skulle reagera. Så sa han: ”Sådant händer.” Varpå grannen nickade – närmast lättat, efter­ vad min bekant uppfattade – och så övergick de till att tala om fotbolls-EM.

Sedan kan man fortsätta med en annan historia, en som berättats av antropologen Colin Turnbull om Ik-stammen i centrala Afrika: ”Glatt förväntansfullt tittade männen på ett barn som kröp fram mot den öppna elden och de skrattade förtjust när det stack sin magra arm rakt in i de glödande­ kolen. Sådana tillfällen var nästan­ de enda då man såg tecken på föräldrakärlek: mamman drog ömt sitt barn ur eldstaden och strålade lycklig över att hennes avkomma vållat så mycket nöje.”
**
Vad lär vi oss av detta?**

Annons
Annons
Annons