Medkänsla inte nog

Under strecket
Publicerad
Annons

Så tragiskt kan ett människoöde vara att de sista levnadsåren framsläpas i en till synes meningslös vegetativ tillvaro där ingen känslomässig kontakt med omvärlden är möjlig. Men livets okränkbarhet gäller också för ett vårdpaket. Därför gjorde Uppsala tingsrätt inte fel när den häromdagen dömde mannen som i augusti förra året dödade sin icke kontaktbara mor till ett års fängelse för dråp.
Tingsrätten satte strafftiden långt under det normala därför att det var av stark medkänsla med modern som sonen gav henne en dödlig dos sömnmedel. På så sätt markerar domen avståndstagande till s k barmhärtighetsmord samtidigt som den andas förståelse för mannens agerande.
Om mannen hade friats helt hade det i praktiken varit fritt fram för aktiv dödshjälp i Sverige, vilket vore ett allvarligt avsteg från principen att alla människoliv, sjuka som friska, ska respekteras. Någon annan påföljd än fängelse ansågs därför inte kunna komma i fråga och den i vårt land hittills så stränga synen på aktiv dödshjälp ligger fast.

SvD

Annons
Annons
Annons