Annons
X
Annons
X

”Medierna våldtas och konstitutionen skändas”

I Polens huvudstad Warszawa demonstrerar i dag den nya polska demokratirörelsen mot den nationalkonservativa regeringen som beskylls för att urholka demokratin, lamslå författningsdomstolen och likrikta de offentliga medierna.

Polens nya politik
[object Object]
En demonstration i Warszawa på lördagen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

*WARSZAWA. Platsen framför tv-huset är fylld till bristningsgränsen av demonstranter som viftar med rödvita polska flaggor och den blåa Europaflaggan med gula stjärnor.

– Wolna media, ekar talkörer ut över Plac Poostancow. Fria medier skanderar mängden.

– Ett fritt Polen, ekar det från högtalarna.

Annons
X

– Ja! ropar demonstranter.

Inte bara i Warszawa utan i 18 polska städer demonstrerades det på lördagen mot en urholkning av demokratin, likriktning av medierna och det styrande nationalkonservativa partiet Lag och rättvisas hårdnade grepp om samhället.

Hårt kritiserad är den nya lagen som reglerar författningsdomstolen. Enligt oppositionen lamslår den domstolen och sätter maktfördelningen ur spel, själva grundvalen i den parlamentariska demokratin.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men demonstrationen framför tv-huset riktar sig i första hand mot den nya medielagen som president Andrzej Duda skrev under så sent som i torsdags och som sägs bana väg för en utrensning av kritiska journalister.

  – Vad som nu sker är inget annat än början på en diktatur, säger den polska tv-profilen Tomasz Lis, en av landets mest omstridda och i regeringslägret mest hatade journalister, till SvD.

  – Medierna våldtas inför öppen ridå och konstitutionen skändas, kritiserar Lis och beskriver PiS-ledaren Jaroslaw Kaczynski som en maktgalen psykopat.

  Medialagar ändras och författningsdomstolen är satt ur spel. Motståndet växer mot regeringen i Polen. I Warzawa snöar det ymnigt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  **Tomasz Lis debattprogram har **i flera år sänts på offentliga TVP, Polens public service, där nu alla programdirektörer och ledande chefer ska bytas ut. Den nya ledningen tillsätts av finansdepartementet.

  I nästa etapp ska journalister sägas upp från sin nuvarande tjänster som de sedan får söka till igen – fast då med nya chefer som avgör vem som passar och vem som får gå för gott.

  Medielagen har fått larmklockorna att skrälla inte bara i stora delar det polska samhället utan också i Bryssel där EU-kommissionen har reagerat med hot om att inleda en rättslig process mot Polen. I värsta fall kan Polen i så fall mista sin rösträtt i EU.

  – Lagen kan ses som ett intrång på gemensamma europeiska värderingar, röt häromdagen EU-kommissionären Günther Oettinger.

  Tomasz Lis är en omstridd regeringskritisk polsk journalist. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  **EU-kommissionens ordförande **Jean-Claude Juncker vill däremot undvika vad han betecknar som den ”nukleära optionen" och i stället satsa på diplomatisk press för att förmå Polen att lägga om kursen.

  Ungerns premiärminister Viktor Orbán, också han hårt kritiserad av EU, har redan klargjort kommer att han kommer lägga in veto mot eventuella sanktioner mot Polen.

  Lördagens demonstrationer arrangeras av nya demokratirörelsen KOD, kommittén till försvar av demokratin, som har växt fram på några veckor.

  Många av aktivisterna är djupt kritiska till PiS och dess konservativa värderingar. Men bland aktivisterna finns också PiS-väljare.

  – Vi är inte emot regeringen som är folkvald. Vi är här för att försvara demokratin. Varken mer eller mindre, säger rörelsen ledare och förgrundsgestalt Mateusz Kijowski till SvD.

  Styrande partiet Lag och rättvisa förfogar över en egen majoritet i parlamentets underhus sedan valet i oktober. Överraskande många ungdomar röstade då på det ärkekatolska och djupt konservativa partiet.

  Många var frustrerade och desillusionerade efter två regeringsperioder med höger-mittenpartiet Medborgarplattformen vid makten.

  – De ville ha något nytt. Men det är först nu som de begriper vem de har röstat på, tror Mateusz Kijowski som med sitt långa hår och sina glasögon ser ut som en hippie från 1970-talets love-and-peace.

  **Ingen vet hur stark **demokratirörelsen är. Kijowski säger att det redan finns uppåt 30 000 aktivister som är organiserade i olika nätverk. Men många anser att KOD saknar slagkraft, att den är för snäll.

  – Det behövs mer än några demonstrationer för att imponera på Jaroslaw Kaczynski som är Polens starke man trots att han saknar en formell roll annat än att han är ledare för Lag och rättvisa, säger Tomasz Lis.

  Många anser sig veta vad som driver Jaroslaw Kaczynski: kampen mot de dolda kommunistiska nätverken som överlevt omvandlingen till demokrati, kampen mot ett dekadent Västeuropa utan grundläggande värderingar och missionen att stärka Polens roll i världen.

  Andra säger att det i själva verket rör sig om en privat psykoterapi och ett desperat försök att skapa sig en ärorik plats i Polens historia.

  – Hans stora tragedi är att han som oppositionspolitiker under kommunismen aldrig satt i fängelse som hans broder Lech och att han inte heller betraktas som en viktig del av motståndsrörelsen Solidarnosc. Det vill han nu rätta till, tror Hanna Szulczewski som är aktiv i kommittén till försvar av demokratin.

  Aleksander Stepkowski, statssekreterare på det polska utrikesdepartementet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  För regeringen och Lag och rättvisa spelar allt detta ingen roll.

  – Man kan tycka vad man vill. Men det man anklagar oss för, nämligen att undergräva demokratin, är inget annat än grundlös kritik, säger Aleksander Stepkowski, statssekreterare på utrikesdepartementet till SvD.

  Vi träffar honom på departementet där han bit för bit går igenom kritiken, hänvisar till paragrafer och konstitutionen och senare skickar kopian på det polska journalistförbundets uttalande – som stöder den nya medialagen.

  – Det rör sig om en illvilliga kampanj mot regeringen, säger han slutligen.

  – Och om blåögda EU-politiker som dessvärre låter sig utnyttjas i denna kampanj.

  Samma budskap kommer från PiS-politikern Daniel Milewski som är 26 år och en av parlamentets yngsta ledamöter. Han var länge tongivande i regeringspartiets ungdomsförbund. Han är emot aborter, ser skeptiskt på samkönade äktenskap och vill hålla nere invandringen till Polen.

  – Ja, vi är konservativa. Och ja, vi vill ha ett större nationellt oberoende. Men innebär det att är vi är odemokratiska? Är det skäl nog att attackera oss?

  Vi träffar honom i underhuset sent på kvällen före demonstrationerna, när snön faller tungt över ett iskallt Warszawa. Kritiken mot PiS viftar han bort, nästan som om det tvärtom vore kritikerna som agerade odemokratisk.

  – Vi har aldrig dolt våra politiska avsikter. Ändå vann vi en stor seger i förra valet. Vi har folkets stöd och vi genomför nu vad vi har lovat, säger han.

  Förmodligen tänker han på väljare som Teodozja Stepinska och Wiadystawa Fleisher, båda pensionärer med blygsamma pensioner, som vi möter strax före demonstrationen.

  – Vi är trött på alla politiska gräl. Vi vill att PiS ska se till att vår vardag blir bättre och att pensionerna höjs som de lovat. Allt annat är bagateller, säger Teodozja Stepinska.

  Mateusz Kijowski, ledare för demokratirörelsen KOD. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
  Annons
  Annons
  X

  En demonstration i Warszawa på lördagen.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 5

  Medialagar ändras och författningsdomstolen är satt ur spel. Motståndet växer mot regeringen i Polen. I Warzawa snöar det ymnigt.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 5

  Tomasz Lis är en omstridd regeringskritisk polsk journalist.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 5

  Aleksander Stepkowski, statssekreterare på det polska utrikesdepartementet.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 5

  Mateusz Kijowski, ledare för demokratirörelsen KOD.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X