Annons
X
Annons
X

”Medierna måste sluta gulla med Greenpeace”

Miljörörelsen Greenpeace har byggt upp en så hög grad av legitimitet att de undgår granskning i medierna även när de sysslar med rena stollerier. Det skriver Torbjörn Fagerström och Jens Sundström i en slutreplik.

Vitt ris jämfört med gyllene ris, som har tagits­ fram med modern genteknik.
Vitt ris jämfört med gyllene ris, som har tagits­ fram med modern genteknik. Foto: Isagani Serrano/CPS

SLUTREPLIK | GENTEKNIK

Gunnar Lind på Greenpeace Sverige upprepar i huvudsak de argument som organisationen tidigare i sommar har använt på det internationella planet för att bemöta de 110 nobelpristagarnas kritik. Det får den komiska effekten att hälften av hans argument handlar om frågor som vi överhuvudtaget inte berörde, medan den andra hälften redan besvarades av oss i vår första artikel.

Men vi tar det en gång till:

För att vara en icke-våldsorganisation kan man väl säga att Greenpeace är påfallande militant. Vandalism av forskning och fältförsök är väl dokumenterad, och det finns otaliga bildbevis på hur Greenpeace stoltserar med sin logga när man förstör forskning. I Australien har Greenpeaceaktivister dömts för vandalism och organisationen har betalat ut miljonbelopp i skadestånd.

Annons
X

Jo, mirakelriset finns. Efter ett långt utvecklingsarbete är det idag väl belagt, genom både amerikansk och kinesisk forskning, att ett dagligt intag av några tiotal gram gyllene ris är tillräckligt.

Visst, vi vet att den totala livsmedelsproduktionen i världen i princip skulle kunna mätta alla munnar om den fördelades mera jämnt. Greenpeace är välkommen att presentera det ekonomisk-politiska system som skulle leda till en sådan omfördelning. I väntan på denna sköna nya värld forskar vi vidare på ett jordbruk som kan leverera mer näringsrika produkter, som kan öka den totala produktionen i de fattigaste länderna, och som kan bidra till en minskad miljöpåverkan. Vi delar nobelpristagarnas uppfattning att det skulle underlätta om Greenpeace inte la ner alla sina kampanjmedel på att obstruera mot en sådan utveckling.

Huvudskälet till att vi skrev vår artikel var emellertid inte att ta strid med Greenpeace, utan att berätta att 110 nobelpristagare gör det. Det var anmärkningsvärt, tyckte vi, att svenska medier knappast alls uppmärksammade att ett stort antal nobelpristagare anklagar världens kanske mest välkända miljöorganisation för brott mot mänskligheten. Det är minsann ingen dussinhändelse, och det är löjeväckande att det är vi – inte medierna – som riktar strålkastarljuset på den händelsen, och detta till på köpet i nobelprisens eget land.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Detta är ett exempel av flera där forskarsamhället får agera granskande journalister. Vi kan inte annat än tolka det som att det finns en medial beröringsskräck gentemot delar av miljörörelsen.

  Greenpeace (och andra miljörörelser) har byggt upp en så hög grad av legitimitet att de undgår granskning i medierna även när de sysslar med rena stollerier. Det är allvarligt både för journalistiken och för forskningen, men kanske framför allt för miljön.

  Det är väl främst en fråga för samhällsvetare och medieforskare att fundera över hur vi har hamnat i den situationen. Under tiden skulle det vara befriande för forskarsamhället om politiker och medier åtminstone kunde sluta att buga underdånigt mot Greenpeace med flera, och kanske rentav börja kalla saker vid deras rätta namn. En vandal är en vandal, även i grön förklädnad.

  Torbjörn Fagerström

  professor emeritus i teoretisk ekologi vid Lunds ­universitet, ledamot av Kungl. Vetenskaps­akademien och Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien

  Jens Sundström

  docent i växtfysiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet

  Torbjörn Fagerström och Jens Sundström. Foto: Privat
  Annons
  Annons
  X

  Vitt ris jämfört med gyllene ris, som har tagits­ fram med modern genteknik.

  Foto: Isagani Serrano/CPS Bild 1 av 2

  Torbjörn Fagerström och Jens Sundström.

  Foto: Privat Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X