Medierna får bottenbetyg för Calle-bevakningen

Efter den friande domen mot Calle Jonsson i veckan väntar en tid av självrannsakan för svenska medier. Har rapporteringen varit korrekt och uppmärksamheten befogad? Författaren och journalisten Gellert Tamas kallar bevakningen av rättsfallet ”den mest ensidiga i modern tid”.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Sammantaget ger Gellert Tamas de svenska medierna bottenbetyg för rapporteringen.
– Vi inom medierna har inte särskilt mycket att vara stolta över. Vi har gått på en story som vi inte kollat upp. Man kan givetvis ifrågasätta polisarbetet på Kos, men jag tycker åklagaren hade en hel del på fötterna och vilken svensk åklagare som helst hade väckt åtal med den bevisningen. Att Calle Jonsson blev frikänd visar bara att det grekiska systemet fungerar.

Flera av de svenska pressetiska reglerna har bäring på de senaste årens rapportering om Calle Jonsson och hans relationer med den grekiska rättvisan. Den första regeln slår fast att allmänhetens förtroende för medierna kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling. En annan uppmanar alla journalister att vara kritiska mot nyhetskällorna och så långt som möjligt kontrollera sakuppgifter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons