X
Annons
X

”Medierna bör vara mer självkritiska”

Nej, det pressetiska systemet är inte omodernt. Men det är för långsamt och kraftlöst. De som utsatts för övertramp i medierna upplever inte att de får upprättelse, skriver Helena Stålnert och Lasse Truedson, Institutet för Mediestudier, i en replik.

Allmänhetens pressombudsman och ordföranden i hundraårsfirande Pressens opinionsnämnd frågar sig i veckan (SvD 5/9) om modellen med det självreglerande pressetiska systemet håller på att bli omodernt. De besvarar själva frågan med ett rungande nej. Men de skulle kunnat vara mer självkritiska.

Av Mediestudiers nya bok "Rätta på riktigt" framgår att inte ens de som "fått rätt" i Pressens Opinionsnämnd eller Granskningsnämnden för radio och tv är nöjda. Vår pilotstudie visar att bara en av fem av dem anser sig ha fått upprättelse, med något mindre kritik mot PON. Av intervjuer som redovisas i boken framgår att människor som drabbas av mediernas övertramp känner uppgivenhet, frustration och hopplöshet. Mediernas självreglerande processer fungerar alltså inte fullt ut. Det tar lång tid innan en anmälan är avgjord. Och resultatet av en "fällning" får oftast inte alls samma genomslag som den ursprungliga publiceringen.

Helena Stålnert och Lasse Truedson

Foto: Pressbild, Tor Johnsson Bild 1 av 2
Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X