Annons
X
Annons
X

Medierna blir till offentlig skampåle

Att skrämma folk till tystnad genom att hänga ut dem offentligt blir snarare en variant av det vi alla kritiserar med sajten Avpixlat. Istället bör man ta till de lagliga medel som finns för att stävja hat och hot på nätet. Det skriver Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet.

BRÄNNPUNKT | AVPIXLAT

Expressens avslöjande är ytterligare ett bevis på att alla databaser läcker.
Anna Troberg

Expressen har tillsammans med en grupp som kallar sig Researchgruppen lyckats få fram den verkliga identiteten bakom flera hundra personer som valt att skriva anonyma kommentarer på Avpixlat, Fria Tider och Exponerat.

Bland dessa avanonymiserade personer finns bland andra en rad SD-politiker som valt att gömma sina mer extrema rasistiska åsikter bakom anonymiseringens slöja. Avslöjandet har naturligtvis fått de sociala medierna att koka. Det är dock en mångfacetterad fråga som inte är så svart eller vit som många tycks tro.

Annons
X

Först och främst, är historien ytterligare ett bevis på att alla databaser läcker. Ibland sker det via medvetna läckor, ibland på grund av slarv, ibland genom att de blir hackade utifrån, det enda man kan veta tämligen säkert är att de kommer att läcka förr eller senare. Om det inte redan skett, så är det bara en tidsfråga innan en databas som innehåller information om just dig också läcker. Det kan vara bra att ha i bakhuvudet för oss alla.

Men den verkliga frågan handlar om vem som har rätt att bestämma vart gränsen för åsiktsfrihet och rätten till anonymitet går och vem som har rätt att utdöma straff när den överskridits.

I Sverige åtnjuter vi både åsiktsfrihet och rätten att få vara anonym. Det betyder att så länge man inte går till extrema överdrifter (till exempel hot, förtal och uppmaningar till våld), så har man faktiskt rätt att ha vilka gräsliga åsikter man vill. Om åsiktsfriheten reduceras ner till rätten att bara vara rätten att ha åsikter som en majoritet i samhället känner sig bekväm med, så hamnar vi på ett sluttande plan mot en dyster verklighet där vi alla till slut måste väga varje ord på guldvåg för att inte råka i klammeri med (o)rättvisan.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är ingen hemlighet att det finns problem med hot och hat på nätet och att det finns kommentatorer som regelmässigt kliver över gränsen för vad lagen tillåter. Dessa problem måste man naturligtvis arbeta för att stävja. Att använda medierna som offentlig skampåle för att skrämma folk till tystnad blir snarare en variant av det vi alla kritiserar med Avpixlat. Istället bör man ta till de lagliga medel som finns.

  Det är nämligen en myt att internet är ett laglöst land. De lagar mot hot, förtal och uppmaningar till våld som finns i resten av samhället gäller även på nätet. Det finns tyvärr ett problem med att polisen nedprioriterar den här typen av brott. Det är dock inte något man löser genom att media leker polis och domare genom att upprätta offentliga skampålar på tidningarnas förstasidor. Det är ett problem som man löser genom att ställa krav på de ansvariga inom polisen, men kanske främst på de ansvariga politikerna, med justitieminister Beatrice Ask i spetsen.

  Att avslöja främlingsfientliga politiker är en kortsiktig kick som säljer lösnummer. Dessvärre förstärker den dessutom de främlingsfientliga politikernas ställning hos de egna väljarna, eftersom det gör det än lättare för dem att måla ut sig själva som martyrer. Det är både kontraproduktivt och underminerar den viktiga åsiktsfriheten och rätten att få vara anonym.

  Långsiktigt hade det varit mycket bättre att säga precis som det är. Det är inte olagligt för representanter för ett politiskt parti att uttrycka rasistiska åsikter anonymt på Avpixlat, Fria Tider och Exponerat. Det är däremot ynkligt och oärligt. En politiker som inte rakryggat står upp för sina åsikter för sina väljare bakom ljuset och förtjänar inte väljarnas förtroende.

  Människor röstar inte på politiker som behandlar dem som idioter och för dem bakom ljuset. Däremot röstar de på politiker som de upplever vara offer för ett system som tummar på grundläggande rättigheter för att de har åsikter som inte accepteras av resten av samhället. Det finns en viss logik i det. Människor är inte så dumma som politiker och media tycks tro.

  Vi ska inte ge främlingsfientliga politiker grogrund. Därför måste vi upprätthålla de grundläggande rättigheterna även för de som uttrycker rasistiska åsikter som får oss andra att må illa.

  ANNA TROBERG

  partiledare Piratpartiet

  Fler debattartiklar om näthat:

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X