Annons

"Medierna älskar den trasiga kvinnan"

"Jag var blyg som liten men jag tyckte om att sjunga för människor, jag tyckte om hur de såg på mig när de sjöng", säger Rickie Lee Jones.
"Jag var blyg som liten men jag tyckte om att sjunga för människor, jag tyckte om hur de såg på mig när de sjöng", säger Rickie Lee Jones. Foto: Staffan Löwstedt

Hon är en av våra främsta musiker och låtskrivare. Ändå är Rickie Lee Jones okänd för den stora massan. Den nya dokumentärfilmen ”The other side of Desire" vill ändra på det. Och på fredag är hon en av huvudakterna under Stockholms jazzfestival.

Under strecket
Publicerad

Rickie Lee Jones pekar på en av bilderna på sin släkt. Hennes farmor, dansösen Myrtle Lee Jones, syns längst ner till höger.

Foto: Skärmdump från filmen "The other side of Desire"Bild 1 av 2

Varje gång jag ser mig själv på film slås jag av hur mycket sårbarhet som finns där.

Foto: Staffan LöwstedtBild 2 av 2

**Det finns en scen **i dokumentären ”The other side of Desire” där Rickie Lee Jones försöker berätta för sin producent vad hon vill få fram i låten ”Feet on the ground”. Först svarar han inte henne alls, sedan gör han det indirekt genom att prata med pianisten i stället: ”tänk om jag i fem dagar skulle berätta för dig hur du ska spela ditt piano”. De skrattar i samförstånd medan rummets huvudperson står tyst i bakom deras ryggar.
Det är en smärtsam scen, för att den är så igenkännbar som kvinna. Om ett musikaliskt geni som Rickie Lee Jones inte möts med respekt i sitt rätta element, vad finns det då för hopp att vi andra ska göra det?

Rickie Lee Jones karriär spänner över snart fem decennier. Hon började uppträda på klubbar i Los Angeles som 21-åring, och skrev tidigt eget material. Little Feat-sångaren Lowell George tog med hennes ”Easy money” på sin soloskiva 1978. Året efter kom hennes egen självbetitlade debut med hitten ”Chuck E’s in love”. Time magazine bevakade hennes första konsert och hon fick en grammy som bästa nykomling. På skivan medverkade artister som Dr John, Randy Newman och Steve Gadd.

Annons
Annons
Annons