Medier har inte alltid rätt

Domare Levesons rapport förra veckan krävde hårdare reglering av brttisk press. I den finns lärdomar att dra även för den utredning som pågår av det svenska medieetiska systemet. Till exempel att medierna inte alltid har rätt.

Under strecket
Publicerad
Annons

Tre dagar efter domare Levesons rapport om medieskandalerna i Storbritannien kan man konstatera en del saker, utifrån de reaktioner som inkommit. För det första att Leveson i stort gjort ett bra jobb och klarat den svåra balansen mellan att det måste finnas en fri press men att den också måste uppföra sig anständigt. För det andra att det nu är hårt tryck på premiärminister Cameron att följa Levesons förslag om en tvingande lagstiftning för en fungerande självreglering av pressen. Mer än 100000 har redan skrivit på namninsamlingen med krav på detta, efter uppmaningar från besvikna vittnen i förhören, som författaren JK Rowling.

Cameron ger dock inga signaler om att backa i lagfrågan. Hans utrikesminister William Hague sade i lördags att en lag ”allvarligt skulle skada Storbritannien” i ambitionen att kämpa för pressfrihet världen över, till exempel i fall som med Pussy Riot i Ryssland.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons