Annons
X
Annons
X

Medieprogrammet avskaffas

Många av de populära programfördjupningarna kan försvinna och medieprogrammet ska bort, enligt förslaget till ny gymnasieskola som presenterades i går. ”Barockt” säger oppositionen om att kunskapskraven i svenska, engelska och matematik minskar för många elever. ”En renässans för yrkesutbildningarna” säger regeringen.

När gymnasieutredningen överlämnades till regeringen i går presenterade utredaren Anita Ferm en skola med stramare tyglar och mindre valfrihet. Som tidigare aviserats ska skolan tydligare delas in i högskoleföreberedande och yrkesförberedande program.

Yrkeselever ska ha möjlighet men inte tvingas läsa kurser för att få högskolebehörighet. I stället läggs mer tid på praktiska ämnen och praktik.

– Det här är en renässans för gymnasiets yrkesutbildningar. De har nedprioriterats under alldeles för lång tid, säger utbildningsminister Jan Björklund (fp).

Annons
X

De många programfördjupningarna, som blivit väldigt populära, ska behållas men får snävare ramar. Individuella valets timmar ska minskas med en tredjedel. Medieprogrammet tas bort helt.

Historia tillförs och estetisk verksamhet försvinner bland de ämnen som alla elever ska läsa. Dagens individuella program försvinner och ersätts med en rad åtgärder för att få fler elever att gå de nationella programmen.

Socialdemokraterna är generellt positiva till förslagen i utredningen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi är jättepositiva till visa delar. Delar som fanns med i den gymnasiereform vi presenterade men som alliansen rev upp. Däremot kan vi inte acceptera att man sänker kunskapskraven för yrkesprogrammet, barockt att man inte ska ha kunskaper i svenska, engelska och matematik, säger Marie Granlund.

  Socialdemokraterna är, liksom övriga oppositionspartier och fackliga förbund, också kritiska till att Jan Björklund inte bjudit in till en blocköverskridande överenskommelse.

  – Eftersom regeringen vill införa den nya skolan med start 2011, alltså efter valet, måste vi till en överenskommelse över blocken. Vi kan inte hålla på och ändra skolan efter varje val, säger Mats Pertoft, miljöpartiets skolpolitiske talesman.

  Flera förslag i den nya utredningen har stöd av lärarna själva enligt en enkätundersökning som Lärarnas riksförbund gjort. 80 procent står bakom förslaget att begränsa antalet elever som ska få högskolebehörighet och 68 procent är positiva till den gymnasieexamen som finns med i regeringens förslag.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X