Annons
Kommentar

Karl Steinick: Mediejippon hjälper inte Gaza

Efter midsommar mönstrar Ship to Gaza en ny och större konvoj. Till hjälpinsatser förklädda jippon hjälper inte ­Gazaborna. ­Demokratisering är den enda vägen till varaktig fred i Mellanöstern, skriver Karl Steinick.

Uppdaterad
Publicerad

Ett år har gått sedan israelisk militär hindrade organisationen Ship to Gazas lilla fartygsflotta från att nå sin destination. Händelsen uppmärksammades världen över och på grund av den tragiska utgången fick den stark symbolisk laddning.

En insats för fredsarbetet var färden knappast och Gazabornas svåra situation förbättrades inte av detta till hjälpinsats förklädda mediejippo. Nu när propagandavinsterna för länge sedan håvats hem och deltagarna har fått sina minuter i det globala rampljuset borde viss eftertanke ha infunnit sig, inte minst eftersom flera människor fick sätta livet till, men i den bok som initiativtagarna och passagerarna gav ut i höstas – ”Ship to Gaza”, redigerad av Mikael Löfgren – fanns inga tecken på djupare reflektion. Där handlade det om att befästa bilden av den egna insatsen som en hjältemodig kamp för det goda mot det onda.

Annons
Annons
Annons
Annons