Annons

Medieintresset kan ha påskyndat processen

Asap Rocky har inte särbehandlats under tiden som frihetsberövad – men däremot kan den stora uppmärksamheten ha lett till snabbare hantering, anser experter. Arkivbild
Asap Rocky har inte särbehandlats under tiden som frihetsberövad – men däremot kan den stora uppmärksamheten ha lett till snabbare hantering, anser experter. Arkivbild Foto: Camus Thibault/AP/TT

Den stora internationella uppmärksamheten kring fallet Asap Rocky kan ha bidragit till en snabb rättsprocess – men det finns inga skäl att tro att artisten själv skulle ha särbehandlats under tiden i häktet, anser jurister.

– Han har blivit behandlad som vem som helst, säger advokat Ulrika Borg.

Under strecket
Daniel Martinsson / TT
Publicerad

En världsartist anklagas för misshandel – och plötsligt riktas hela världens blickar mot Sverige. Tiden från gripande till genomförd rättegång har också varit ganska kort. Mårten Schultz, professor i juridik vid Stockholms universitet, kallar förundersökningen "gedigen och effektiv", men tror inte att Asap Rocky har särbehandlats på grund av sin kändisstatus.

– Hur skulle man hanterat det om en polsk lastbilschaufför gjort sig skyldig till liknande brott i Sverige? Jag är inte så säker på att skillnaden hade varit så stor. Många har hakat upp sig på omfattningen av förundersökningsprotokollet, men 500 sidor är inte unikt tjockt på något vis, säger Schultz.

Annons
Annons
Annons