Mediegrannar: Full fart på trollen

Skribenter i Aftonbladet, Skånska Dagbladet, Länstidningen och magasinet Filter - många äro de som vill ”förstå” Kreml. Till skillnad från författaren Sofi Oksanen.

Under strecket
Publicerad
Hon tror inte på Kremls propaganda, Sofi Oksanen.

Hon tror inte på Kremls propaganda, Sofi Oksanen.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Annons
Hon tror inte på Kremls propaganda, Sofi Oksanen.

Hon tror inte på Kremls propaganda, Sofi Oksanen.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Hon tror inte på Kremls propaganda, Sofi Oksanen. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Inte bara Åsa Linderborg

Flera etablerade svenska tidningar för nu öppet ut Kremls propaganda i Sverige. Tidigare har Aftonbladets kulturredaktion varit unik i sina ansträngningar att ”förstå” Putin. För några veckor sedan väckte Skånska Dagbladets politiske redaktör Lars J Eriksson (C) uppmärksamhet med en ovanlig ledare till försvar för rysk aggression.

Till klubben sällar sig nu också Länstidningen (S) som med en ledare av Tord Andersson har gjort sig till språkrör för den desinformation som sköljer över vårt land. Mittmedias expert Patrik Oksanen analyserar den senare i Östersunds-Posten.

Även tidskriften Filter bidrar till kritiken mot kritiken av de ryska trollfabrikerna genom en artikel som avslöjar var redaktionens sympatier ligger, inte hos det svenska försvaret, Kremlkritiska medier eller opinionsbildare. Det är den ”svenska trollfabriken” man oroar sig för.

Annons
Annons

Ett exempel på hur den ryska trollfabriken fungerar tillhandahöll Aftonbladet häromdagen med sitt avslöjande av en falsk debattör i den egna tidningen, pseudonymen ”Egor Putilov” som arbetar på SD:s riksdagskansli under antaget namn.

Konsten att inte fråga folket

I Finland växer oron över att Sverige är på väg in i ett transatlantiskt samarbete på egen hand. Åbo Underrättelser kommenterar utförligt det senaste utrikesministermötet mellan Timo Soini och Margot Wallström och slår fast att den finska statsledningen står bakom ett rungande ”kanske” till Natomedlemskap.

President Niinistö får kritik

Efter den finske presidentens sommarmöte med Putin om flygsäkerhet i Östersjön förs en debatt i Finland om varför han låtit sig utnyttjas i det ryska propagandaspelet. Aamulehti tror (19/8) att det beror på naivitet:

”Misstankarna om att han skulle vara Moskvas springpojke är kränkande. Men kanske Niinistö inte tänkte tillräckligt mycket på Moskvas sätt att agera. Där betyder en direkt blick och ett rejält handslag ännu ingenting. När Kreml gör sina drag på den internationella politikens spelplan är det Rysslands intresse som utgör utgångspunkten och målet för allt. Det duger också med ett delat intresse – förutsatt att det tjänar Rysslands intressen. I Moskva kom man på att initiativet i Niinistös namn skulle kunna fungera som ett redskap för propaganda.”

Synd att man inte kom på det i tid i Helsingfors. Dock kan man hoppas att presidenten fick höra ett sanningens ord om detta under sin hemliga kräftskiva på Harpsund med Stefan Löfven förra helgen.

Annons
Annons

Merkel vill visa ledarskap i EU/Nato

Tysklands roll inom Nato växer, rapporterar Gustaf Antell i svenska YLE som har följt kansler Merkels regeringsbesök i Estland. Snart är det EU27-möte i Bratislava (16/9) och Merkel har turnerat för att visa ledarskap efter Brexit. Estland är viktigt med tanke på landets ordförandeskap i EU om ett år.

Balterna tryggare än svenskar?

25 år av självständighet och Natomedlemskap sedan 2004 har räddat Estland, Lettland och Litauen från rysk återockupation. Karlis Neretnieks bloggar från en konferens i ämnet i Riga.

Sverige ska stötta Baltikum militärt

Det tycker i alla fall Hugo Selling och Zebulon Carlander i ledningen för Fria Moderata studentförbundet, som i östgötska Corren föreslår att svenska Gripen-plan får delta i Natos luftövervakning (air policing) över våra grannländer.

Franska presidentvalet redan klart?

Utrikeskorrespondenten Jan-Olof Bengtsson vågar i Svensk Tidskrift förutspå att Frankrikes nästa president heter Alain Juppé, som i andra omgången den 7 maj nästa år besegrar Marine Le Pen. Man kan bara hoppas att han får rätt.

Varför avslöjar Assange inget om Ryssland?

Svaret på denna fråga ges delvis i en undersökande artikel i New York Times. WikiLeaks sägs ha haft den ambitionen men av någon anledning har det inte blivit så. Tidningen undrar om det kan bero på att man har blivit ett instrument för Kremls desinformationskampanjer.

Citatet

”Det räckte med att ta bort ett enda element – våldet – så rasade alltihop.”

Den ryske historikern Leonid Mletjin förklarar i Novaja gazeta (19/8) varför KGB-juntan misslyckades med augustikuppen för 25 år sedan, när generalerna vägrade lyda order

Långläsning

Den finländska författaren Sofi Oksanen har tagit sig an den ryska trollfabriken och nämner i sin föreläsning om historieförfalskning från en norsk litteraturfestival många namn med bäring också på Sverige och Finland. Hennes anförande publiceras av nätsajten UpNorth.

Poddtipset

Missa inte de nya Youtube-stjärnorna Johanne Hildebrandt och Sakine Madon.

Mediekrönikör: Mats Johansson

PS. På Natobloggen finns nya inlägg av bland andra Maria Weimer (L) om Nordstream, ambassadör Henrik Amnéus om neutrala hjärnor och Aaron Korewa om Hirdman-paradoxen.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons