Annons
X
Annons
X

Medieforskaren om ”dreven”

Den nya tekniken gör att det har blivit svårare för politiker att undanhålla saker från massmedias uppmärksamhet. Men drev mot politiker är ingen ny företeelse, säger medieforskaren Lars Nord.

Lars Nord är medieforskare vid Mittuniversitetet i Sundsvall och har bland annat undersökt hur så kallad drevjournalistik fungerar. Många SvD.se-läsare som diskuterat veckans bevakning av Schenströmaffären tycker sig se en mediesituation där en vänstervriden journalistkår genom drev avsätter borgerliga politiker.

Vi frågade Lars Nord hur han ser på saken.

Är drev mot politiker en ny företeelse?

Annons
X

– Nej det är det inte. Drev, likt de mot Schenström, har vi sett i Sverige åtminstone 15-20 år. Mona Sahlin och Gudrun Schyman är andra som fått mediala drev riktade mot sig.

Vad kännetecknar ett drev?

– En omfattande och likriktad bevakning av en händelse. En omfattande bevakning kan ofta vara relevant vid de händelserna som skapar drev, men däremot kan enkelriktningen vara ett problem – alla väljer samma vinkel när de skriver om nyheten.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad beror det på att journalistkåren behandlar nyheter på ett så likartat sätt?

  – Det finns en flockmentalitet som är ganska underlig. Å ena sidan vill ju alla journalister vara ensamma om sina nyheter och hitta egna grejer, men å andra sidan är alla väldigt rädda för att missa något. Att journalister sneglar på vad konkurrenterna skriver är ingen hemlighet.

  Är det samma typ av händelser som skapar drev idag som för 20 år sedan?

  – Den nya tekniken har förändrat en del. Mobilkameror och bloggar har gjort att det är svårare för politiker att komma undan med oegentligheter och fifflande idag, det var lättare att dölja saker för 20 år sedan. Det sägs också att politiker ofta ringde upp chefredaktörer förr i tiden och bad dem att inte publicera nyheter. Det kan de inte göra idag eftersom mediernas makt ökat och politikernas på vissa sätt minskat.

  Vad säger du om journalistkårens omtalade vänstersympatier?

  – Det är allmänt känt att journalister i större utsträckning röstar på vänsterpartiet och miljöpartiet än resten av svenska folket, men jag tror inte att det påverkar bevakningen. Man kan i så fall lika gärna hävda att de ofta borgerliga ägarna till mediehusen skulle påverka rapporteringen. Det som påverkar hur journalister väljer vinkel är snarare att alla journalister lärt sig att tänka på samma sätt och alltid vill hitta en ”vinnare” och en ”förlorare” i alla historier.

  Finns det någon fara med drevjournalistiken?

  – Kanske att politiken likriktas på samma sätt som skett med journalistiken. Det vi såg med Maria Borelius och Ceclila Stegö Chilò var att det blir väldigt svårt att gå från ett ”vanligt liv” till högre poster inom politiken. Det kommer att leda till att det blir en homogen skara som bedriver politik och som saknar erfarenheter från andra delar av samhället.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X