Annons
X
Annons
X

Mediebänken ett ständigt dilemma

Snygga lösningar är få och dyra. Många är vi som stått inför tv-bänks-dilemmat. Ett sätt att göra det är att gömma tv:n i någon möbler som fungerar framhåller inredaren Tomas Cederlund.

Ikeas senaste mediebänk.

Ikeas senaste mediebänk. Foto: IKEA

”Jag har sökt hela nätet och alla tänkbara inredningstidningar efter en snygg tv-bänk men det finns inte en enda.” ”Tv-bänkar är fula av naturen.” Föraktet mot tv-bänkarna och hopplösheten i att hitta en möbel som kan dölja digitalboxar och spelkonsoler men ändå smälta in svämmar över på landets bloggar.

En bloggare som inreder efter shabby chic-stilen har desperat löst problemet genom att ge tv-bänken ett förkläde i veckat vitt bomullstyg. En annan har köpt bordstabletter i bambu och häftat upp för att dölja blinkande apparater och dvd-filmer.

Tomas Cederlund, ena halvan av inredningsparet Simon&Tomas har i programserierna om USA:s och Sveriges fulaste hem fått utstå en hel del dålig smak. Jag frågar om hans intryck av just tv-möbler.

Annons
X

– Kommer du ihåg de där stereobänkarna med rökglasfärgade luckor? Det känns som man har tippat över den och lagt den på längden.

Han tycker att amerikanerna har en lite mer avslappnad inställning till sin mediebänk, de ser det som en vanlig möbel.

– Här i Sverige låser man sig genom att tänka att det måste vara en möbel gjord för en tv, i ett specifikt mått som passar min Samsung. Allt ska vara så praktiskt att det bli kortslutning i svenskens huvud.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att tv-bänken blir en så stor grej för oss är förstås också på grund av tv:ns centrala roll i hemmet. Den har tagit över platsen som den öppna spisen hade, funderar Tomas Cederlund.

  Vilket är ditt råd för en snyggare lösning?

  – Försök hitta en möbel som funkar för ändamålet, men som du också tycker om, en gammal antik byrå som du lackar svart till exempel och borrar hål i på baksidan.

  Själv strävar han oftast efter att gömma tv:n i inredningsprojekt – i sittbänken i ändan av sängen, eller bakom en specialbyggd spegel i vardagsrummet så den bara syns när den är på.

  – En tv sabbar en inredning ganska mycket, så i min värld ska man gömma den så långt det går. Men det får inte se ut som oj här har vi gömt tv:n.

  När Ikea ger sig in på tv-marknaden gömmer man inte tv:n, men väl sladdarna – och löser tv-bänksdilemmat genom att göra det hela till en möbel där blue ray, cd-spelare, internetuppkoppling och högtalare integrerats. Enkelt och praktiskt, om man nu gillar designen.

  Tomas Cederlund kan inte kommentera Ikeas Uppleva, den har han, trots det enorma pr-genomslaget, lyckats missa.

  Men Emma Hernell, detaljhandelsanalytiker på analysföretaget United Minds, tror på idén. Våra problem med möbellösning för tv:n härstammar just från att det inte bara är en tv längre, utan en tekniknod för boxar, musikspelare, internetuppkoppling och spelkonsoler, analyserar hon. En massa osnygga prylar och sladdar som måste gömmas.

  – Eftersom man ändå har ett behov av att samla allt på ett ställe, varför inte integrera allt i möbeln?

  Det hon tror talar mot en allt i ett-lösning är prylarnas allt kortare livslängd, att det snart kommer att finnas ett behov att uppdatera sig på tekniken.

  Vad gäller då för de riktigt teknikintresserade? Linus Andreen, redaktör på CS Life, Computer Swedens helgtidning, funderar ett tag på frågan.

  – Om man ska ha det senaste vill man ha en skärm som är 65 tum och uppåt. Då kanske man också anlitar någon för att fästa den i väggen och borra in sladdarna. Boxar kan man ju gömma i en annan del av rummet.

  Han tycker att det är förvånande att det inte finns fler lösningar där tv och resten av tekniken integreras i möbeln, på ett snyggt sätt.

  – Hela området med smarta tv-bänkar är förvånansvärt eftersatt. Möbelbranschen är konservativ – kanske kruxet är att Italien är ledande på möbeldesign men inte har legat så långt framme på ny teknik de senaste åren.

  Men vad händer längre fram – nu när allt fler funktioner byggs in i själva tv:n och vi inte behöver digitalbox eller dvd-eller blue ray-spelare, då minskar väl också behovet av en tv-bänk?

  – Än så länge behövs förvaring för spelkonsoler, men på sikt, ja, det är ju frågan vad du lägger i tv-möbeln då. Men samtidigt måste man ha fri sikt till tv:n och då är en låg möbel under ändå det snyggaste alternativet, säger Linus Andreen.

  Annons
  Annons
  X

  Ikeas senaste mediebänk.

  Foto: IKEA Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X