Annons
Aktieanalys

Daniel Zetterberg:Medicover: Med hälsosam tillväxttrend

Familjen af Jochnicks östeuropeiska vårdbolag har växt omsättningen med omkring 15 procent organiskt i över ett decennium. Aktien kostar förstås därefter. Men lyckas bolaget höja lönsamheten i linje med målsättningen kan aktien ändå bli riktigt bra.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Medicover erbjuder vårdtjänster i framför allt Polen men också Rumänien och Indien som utgår från totalt 17 sjukhus och ett hundratal kliniker. Bolaget utför och analyserar också diagnostiska tester som blodprov i främst Tyskland, Rumänien, Ukraina och Polen. Totalt sysselsätter koncernen 21 000 medarbetare och börsvärdet är 11 miljarder kronor. I bild syns Medicovers sjukhus i Warszawa, Polen.

Medicover (80,30 kr) är ett av Stockholmsbörsens bästa tillväxtbolag men också ett av de mer okända. Största ägare sedan många år är Oriflame-familjen af Jochnick som tidigt investerade i Medicover som, likt Oriflame, bedriver verksamhet på en rad östeuropeiska marknader. Vd heter Fredrik Rågmark och har drivit bolaget i över 20 års tid.

Medicover har i snitt växt drygt 15 procent organiskt årligen i över ett decennium. En förenklad förklaringsmodell är att bolaget verkar på snabbt växande marknader, där vårdutgifter tenderar växa ännu snabbare än BNP och där privat vård är det delsegment som växer allra mest.

Annons
Annons
Annons