Annons

Medicin- teknik med svensk udd

Getinge är inte bara en ort i Halland utan även ett internationellt medicinteknikbolag med huvudkontor i Getinge. Framgångsrika företagsköp utomlands förklarar expansionen. En stor del av utökningarna har kommit Sverige till del.

Under strecket
Publicerad

– Mycket av produktionen har flyttat hem till Sverige. Sverige är duktigt på småskalig mekanisk tillverkning och har en flexibel, yrkeskunnig arbetskraft som står sig väl i den internationella konkurrensen, säger Johan Malmquist, koncernchef. De viktigaste produkterna är autoklaver (sterilisatorer), desinfektorer, operationsbord och operationslampor, hygiensystem och utrustning för patienthantering samt utrustning för hjärtkirurgi.

På tio år har antalet anställda tiofaldigats. Nu finns cirka 900 i Sverige (Getinge, Växjö, Eslöv och Skärhamn) och omkring 5 100 utanför landet. Enskilt största marknad är Nordamerika med en tredjedel av totalomsättningen på nästan 9 miljarder kronor på årsbasis. Stadigt stigande intäkter har gynnat den svenska arbetsmarknaden genom att produktionsanläggningar flyttat till Eslöv, Getinge och Växjö. Getinge firar 100-årsjubileum nästa år och man ser bildandet av Getinge Mekaniska Werkstad som startskottet. Hallänningen Olander Larsson la grunden när han öppnade en lanthandel vid den nya järnvägsstationen i Getinge. Han fick också upp spåret på annan lukrativ verksamhet som lantbruksmaskiner, fodermedel och konstgödsel.

Annons
Annons
Annons