Annons

”Medias bild av porrvanor är förenklad”

Hans Linde.
Hans Linde. Foto: Pressbild

Samtal om sex med unga måste rymma en bredd av tankar och erfarenheter för att vara relevant. Bortom rubrikerna är ungdomars verklighet mer komplex. Det skriver Hans Linde, förbundsordförande RFSU.

Under strecket
Publicerad

Den senaste tidens debatt om ungas sexvanor, hårt sex, porr och bristande sexualundervisning har skakat om. Vittnesmål från framför allt tjejer om övergrepp och sex som inte varit lustfyllt väcker ilska och måste tas på allvar. För att få hela bilden behöver vi också ta in att många unga är nöjda med sitt sexliv och har sex på ett sätt som de själva vill. Vuxenvärlden måste orka se denna mångfald av sexuella erfarenheter bland våra unga, annars riskerar vi att lämna dem ensamma med sin frågor och funderingar.

I alla tider har vuxenvärlden känt en stor oro kring hur olika samhällsfenomen påverkar ungdomars vanor, värderingar och beteende. Att vara orolig är en ofrånkomlig del av föräldralivet, men unga är inte hjälpta av en vuxenvärld som får panik eller politiker som gör grova förenklingar om deras känslor och vardag. Unga behöver vuxna som är beredda att ta ansvar, ta snacket och lyssna på ungas olika känslor, erfarenheter och tankar. Först då har vi chansen att få till ett samtal som faktiskt är viktigt och förändrar på riktigt.

Annons
Annons
Annons