Medianlönen 210 000/månad

Per Granath i Intellecta och Lennart Käll i Ticket är börsens ”medelmåttor”. Båda ligger på medianen för vad en verkställande direktör i ett börsbolag tjänar.

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Så mycket kan man tjäna på styrelseuppdrag
Vad tjänar en typisk börs-vd? Svar: 2 528 000 kronor. Det motsvarar 210 000 i månaden.
Det är medianlönen, den ”mittersta” lönen, när alla extremer rensats bort. Exakt på medianen hamnade ifjol Per Granath i affärskommunikationsföretaget Intellecta. Ändå är han inte riktigt typisk. Hans bonus på 418 000 kronor för det brutna räkenskapsåret 2003/2004 är aningen för liten för att nå upp till O-listebolagens medianbonus på 21 procent av den totala kontanta ersättningen.
Många vd:ar ligger runt medianen och de flesta återfinns på O-listan. Här några som ifjol tjänade runt 2,5 miljoner kronor när grundlön, bonus och annan kontant ersättning räknas in:
Niclas Storåkers i Avanza.
”Göran Sigfridsson i Beijer Electronics.
Tommy Nilsson i JC.
Jan Friis i Lagercrantz.
Ragnar Bringert i Sardus.
Steve Dawson i Sintercast.

Mindre roligt är naturligtvis att hamna långt under medianen. Bland börsens lägst betalda verkställande direktör hamnar bland andra Fredrik
Palmstierna i Säki, Petter Stillström i Traction och Lars Save i Addnode. Här ligger ersättningarna mera i löntagarklass; 300 000-400 000 kronor.
Få blir rika på enstaka styrelseuppdrag. I börsbolagen brukar ledamöterna få ett årsarvode på runt 100 000 kronor och ordförande två-tre gånger så mycket.
Sex styrelsemöten om året, sex ledamöter exklusive vd och en ordförande som lyfter 250 000 kronor i årsarvode. Så ser medianvärdena ut för styrelseledamöter i de svenska börsbolagen 2004, visar SvD Näringslivs kartläggning. Men variationerna är stora; från Jorma Ollilas 32 miljoner kronor i Nokia ner till Bengt Stillströms 0 kronor i Traction.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons