Annons

Medhelp skrotar bonus efter kritik

Medhelps ledning har vid ett extra möte i dag, i samråd med facket, beslutat att avveckla det omdiskuterade belöningssystemet, enligt ett pressmeddelande.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Systemet har innehållit både kvalitets- och tidsmål och målsättningen har varit att kunna kombinera hög patientsäkerhet med en effektiv verksamhet.

Men med anledning av undersökningen som gjorts i samarbete med Vårdförbundet och uppmärksamheten kring det avvecklas systemen med omedelbar verkan. Medhelp grundar sitt beslut på en enkät bland sina sjuksköterskor där de allra flesta varit negativa till bonusen samt på den senaste tidens medieuppmärksamhet.

– Vi har lyssnat på kritiken och tagit den till oss. Därför har vi i dag i samråd med Vårdförbundet beslutat att slopa bonussystemet, säger produktionschef Geir-Erik Hyvärinen till TT.

Vårdförbundet har vid återkommande förhandlingar och möten med Medhelp om de anställdas löner och löneutveckling kritiserat företagets bonussystem.

– Vi har länge fört fram kritiken att bonus inte är någon bra idé. Vi tror att företaget kan uppnå de resultat man vill uppnå på andra sätt än med bonus, säger Katarina Johansson på Vårdförbundet till TT.

Även Vänsterpartiet kritiserar det bonussystem som Medhelp AB, som driver sjukvårdsrådgivningen i Stockholms, Värmlands och Sörmlands landsting, tillämpar. Sköterskor som klarar av samtalen inom en viss tid belönas med tusen kronor extra i månaden.

”Att vi nu ser bonus till och med i sjukvården är givetvis en direkt följd av att landstingets verksamheter säljs ut och vinstdrivande företag tar över. I stället för att erbjuda anständiga löner ska personalen pressas att utföra sitt arbete snabbare med säkerhetsrisker som följd”, säger Birgitta Sevefjord (V), oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting, i pressmeddelande.

Hon förutsätter att Medhelp nu avskaffar bonussystemet.

.

Stockholm TT

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons