Annons

Thomas Steinfeld:Medelmåttigt geni uppfann konstnären

Giorgio Vasari var inte en av tidens bästa konstnärer, vare sig som målare eller som arkitekt. Men med sina biografier i ”Le vite” från 1550 skapade han bilden av konstnären som estetisk och social figur.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vid 31 års ålder, år 1542, köpte den redan välkände målaren, arkitekten och författaren Giorgio Vasari ett medelstort hus beläget i ett bättre kvarter i sin hemstad Arezzo i sydöstra Toscana. Han skulle dock knappast komma att bo där. Det ville han kanske inte heller. Istället gestaltade han huset som en konstnärs ideala bostad, med en programmatisk utsmyckning som skulle omfatta alla motiv av dennes verksamhet.

Till husherrens beröm och stora förtjusning fylldes väggar och innertak med allegoriska framställningar av de olika konsterna, av laster och dygder, av lycka och längtan, med bilder av de hedniska gudarna och av tidens mesta berömda konstnärer. De flesta målningarna utfördes av Giorgio Vasari själv, i tempera, i olja och även ”al fresco”. Men detta skedde inte alltid till konstens fördel. När, i ett litet rum kallat ”bröllopssalen”, Gud själv sänker sig från himlen (eller innertaket) för att välsigna Abraham och spädbarnet Isaak, så är Han inte särskilt imponerande: en liten tjockis kommer här flygande, inlindad i många lager fladdrande tyll, och med en otymplig fallskärmshoppares kroppshållning. Ansiktsdragen liknar mest en välmående Karlsson på taket.

Annons
Annons
Annons