Annons

Nej och åter nejHalsbrytande skilsmässoroman utan skurkar

Nina Lykke
Nina Lykke Foto: Jo Michael

Vad ska det lyckade medelklassparet ta sig till nu – när sönerna nästan är vuxna, och mannen fallit för en yngre kvinna? Nina Lykkes halsbrytande, bitska roman är ingen vanlig skilsmässoskildring.

Under strecket
Publicerad

Huvudpersonerna i den norska författaren Nina Lykkes roman "Nej och åter nej" är utifrån sett ett lyckat medelklasspar i sina bästa år: Ingrid är en omtyckt lärare och Jan har precis blivit utnämnd till avdelningsdirektör på ett departement. Men länge, alltför länge, har de levt enbart för familjen och sina arbeten. Nu, när de två sönerna nästan är vuxna och livet är på väg in i en ny fas, tycks hela deras pargemenskap bygga på invanda rutiner. Den inkännande, djupare kommunikationen dem emellan har avstannat för länge sedan.

Med humor, värme och en osviklig känsla för talande detaljer målar Nina Lykke upp bilden av två människor som lever parallella liv och hela tiden talar förbi varandra. Ingrid tycker att livet känns som en hinderbana där själva målet utgörs av döden. Hon bockar av alla sina måsten på en imaginär lista: samlaget en gång i veckan, semesterresorna med de goda vännerna Marianne och Steinar och sammankomsterna i bokcirkeln. Hon längtar efter den dag då de bortskämda, omsorgskrävande sönerna har flyttat hemifrån och hon och Jan kan flytta till en lägenhet i centrala Oslo. Då ska hon äntligen få tid för sig själv, hinna gå på teater och konserter – göra allt hon tvingats försaka för familjelivet.

Annons
Annons
Annons