Josefin de Gregorio Holmström:Medelklassens debatt om flygvägran osar av klassförakt

Problemet med flygdebatten är det ensidiga medelklassperspektivet, skriver Josefin Holmström.
Problemet med flygdebatten är det ensidiga medelklassperspektivet, skriver Josefin Holmström. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Torstein Bøe/TT, Claudio Bresciani/TT

Det finns en självförhärligande ton i flygvägrardebatten, där debattörerna verkar tillhöra befolkningssegmentet ”bättre bemedlad medelklass i innerstan eller i någon trygg villaförort”. Men hur ska de mindre privilegierade ha råd att ta tåget?

Under strecket
Publicerad
Foto: Leif R Jansson/TT
Annons

Medelklassen är på marsch igen. Den här gången handlar det om flyget, närmare bestämt om en uppmärksammad text av Jens Liljestrand (Expressen 13/1), tätt följd av en krönika av Isobel Hadley-Kamptz (Expressen 16/1).

Under den poetiska rubriken ”Jag är trött på att visa mitt barn en döende värld” delar Liljestrand med sig av den ångest och trötthet han erfor under en semesterresa till Kenya. Korallreven var döende och Liljestrand insåg att hans flygande var orimligt. Det är en mycket fin text, lyriskt skimrande, strösslad med citat från Cormac McCarthy och Ernest Hemingway. Det är också det mest medelklassiga jag läst sedan … ja, jag vet inte när.

Annons
Annons
Annons